Ingezonden persbericht


Leidschendam, 11 april 2005

Platform Detailhandel: Overheid zet wereld op z'n kop!

Het Platform Detailhandel heeft met ontsteltenis kennisgenomen van het voornemen van het Ministerie van Sociale Zaken om de arbeidsinspectie agressie en geweld in winkels te laten onderzoeken. Dat winkelcriminaliteit, in de breedste zin des woords, een bedreiging vormt voor de Nederlandse detailhandel en haar personeel is onbetwist evenals de noodzaak van aanpak. Echter, dat het probleem thans geheel in de schoenen wordt geschoven van de Nederlandse detaillist is onbegrijpelijk. De detailhandel wijst er dan ook op dat opsporing en vervolging van winkelcriminelen nog altijd een taak is van de overheid.

Het moge duidelijk zijn: de Nederlandse detailhandel heeft als geen ander belang bij een veilige winkel- en werkomgeving. Zij besteedt dan ook jaarlijks bijna meer dan ¤ 300 miljoen euro aan preventieve maatregelen. Maatregelen die, naast een beveiliging van de goederen, ten doel hebben het winkelpersoneel te beschermen. Het Platform heeft zich in het verleden dan ook altijd bereid getoond om in goede samenwerking met de overheid, te zoeken naar een goede aanpak van het probleem van winkelcriminaliteit en de gevolgen daarvan voor haar mensen. Zo staan het Platform Detailhandel en de overheid nu weer aan de vooravond van een nieuwe serie afspraken om winkelcriminaliteit een halt toe te roepen. In dit kader is de timing van het onderzoek van de Arbeidsinspectie dan ook een ongelukkige.

Het Platform Detailhandel kan en wil niet accepteren dat de Nederlandse detaillist nu verantwoording moet afleggen waarom zij bepaalde maatregelen juist wel of niet hanteert. Het is de overheid die door dit spel van zetten zich simpelweg van haar grondwettelijke taken wil ontdoen. De detailhandel de problematiek in de schoenen schuiven, is dan ook de wereld op z'n kop zetten!

----------

Het Platform Detailhandel is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht. De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.