Gemeente Beverwijk


Seniorenvoorlichters kunnen aan de slag

Maandag 11 april 2005 reikt wethouder Beens om 14.00 uur in de raadszaal van het Stadskantoor certificaten uit aan vijftien seniorenvoorlichters. Deze voorlichters zijn de afgelopen weken geschoold door de ouderenadviseur om alle zelfstandig wonende ouderen die geboren zijn in 1923, 1924 en 1925 goed voorbereid te kunnen bezoeken. De bezoeken zijn bedoeld om de ouderen te informeren over de voorzieningen die voor hen in Beverwijk aanwezig zijn.

De gemeente Beverwijk heeft aan de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden Kennemerland (SMD) de opdracht gegeven om in 2005 aan alle Beverwijkers van ongeveer tachtig jaar een huisbezoek te brengen. Vijftien enthousiaste mensen zijn geworven om de ouderen het komende jaar te bezoeken. De ouderenadviseur heeft de afgelopen weken alle voorlichters professioneel geschoold. Ook begeleidt zij hen tijdens het project. In totaal worden 750 ouderen in Beverwijk aangeschreven om deel te nemen aan een huisbezoek.

Veel zelfstandig wonende ouderen blijken niet of onvoldoende op de hoogte te zijn van de voorzieningen die in Beverwijk aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn maaltijdvoorzieningen, alarmering, telefooncirkel, aanpassingen in de woning, hulpmiddelen en dergelijke. Tijdens de huisbezoeken informeren de seniorenvoorlichters de ouderen over deze en andere regelingen. Daarnaast nemen zij een uitgebreide vragenlijst door. Ook ontvangen alle ouderen het nieuwe seniorenboekje, 65+ met belangrijke informatie voor ouderen.

Wethouder Beens hoopt met dit project te bereiken dat over één jaar alle bezochte ouderen beter op de hoogte zijn van de regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Ook wil de wethouder de informatie die dit project oplevert, meenemen in keuzes over ouderen, wonen en welzijn voor de toekomst.