Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeenteraad wil Jan van Belzen (50)
als nieuwe burgemeester Barendrecht

BARENDRECHT (maandag 11 april 2005) - Als het aan de Barendrechtse gemeenteraad ligt, dan wordt de 50-jarige drs. Jan van Belzen per 1 juli 2005 de nieuwe burgemeester van Barendrecht. Zo luidt het unanieme advies van de Barendrechtse raad aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De gemeenteraad volgt daarmee de eveneens unanieme aanbeveling van de vertrouwenscommissie, een speciale afvaardiging uit de gemeenteraad die de afgelopen maanden uitvoerig met diverse kandidaten heeft gesproken. Ook de Commissaris van de Koningin zal nog een advies uitbrengen aan de minister, waarna de nieuwe burgemeester van Barendrecht uiteindelijk door de Kroon wordt benoemd.

De Barendrechtse gemeenteraad was eerder vanavond bijeen in een deels besloten en deels openbare vergadering waarbij werd gesproken over de opvolging van de huidige burgemeester M.Th. van de Wouw, die eind juni met pensioen gaat na een periode van ruim vijftien jaar als burgemeester van Barendrecht. In die vergadering bleek dat de heer Van Belzen de voorkeur geniet van alle fracties. De heer Van Belzen, lid van de SGP, is momenteel burgemeester van de gemeente Graafstroom, een gemeente met 9.682 inwoners. De heer Van Belzen is geboren op 26 augustus 1954 te Kampen. Hij is gehuwd en een heeft 8 kinderen. De heer Van Belzen is zijn loopbaan begonnen als leerkracht. Naast zijn werkzaamheden heeft hij zijn doctoraalstudie geschiedenis voltooid. In 1994 is de heer Van Belzen tot gemeenteraadslid van de voormalige gemeente Werkendam benoemd. In de periode 1997 tot 1999 is de heer Van Belzen wethouder geweest in de gemeente Werkendam. Per 16 september 1999 is de heer Van Belzen benoemd als burgemeester van de gemeente Graafstroom.

Vijftien sollicitanten
In totaal waren er voor het burgemeesterschap van de gemeente Barendrecht vijftien sollicitanten, onder wie één vrouw. In het voortraject van de sollicitatieprocedure heeft de vertrouwenscommissie ook een enquête uitgezet onder de Barendrechtse bevolking. Met de enquête, die door ruim 550 mensen werd ingevuld, konden bewoners van Barendrecht hun wensen ten aanzien van de nieuwe burgemeester kenbaar maken. Door de vertrouwenscommissie werden de resultaten van de enquête gebruikt als advies bij het opstellen van de profielschets. Daarin werd uiteindelijk opgenomen dat Barendrecht een burgemeester (m/v) zoekt, die kan optreden als 'verbinder' en 'coördinator'. Bovendien zou de nieuwe burgemeester als boegbeeld van de gemeente moeten beschikken over een warme persoonlijkheid. Daarnaast werden er in de profielschets nog veel meer voorwaarden en aandachtspunten genoemd. De vertrouwenscommissie heeft alle kandidaten de afgelopen maanden getoetst op het ideaalbeeld zoals dat in de profielschets werd verwoord, en daarbij kwam De heer Van Belzen dus unaniem uit de bus als de meest geschikte kandidaat.

Noot voor de pers,