Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, maart 2005

12 april 60-jarige herdenking bevrijding kamp Westerbork

De herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork op 12 april belooft een indrukwekkende gebeurtenis te worden. Op deze dag is het 60 jaar geleden dat kamp Westerbork door Canadese militairen werd bevrijd. Deze dag wordt herdacht met een stille tocht over het kampterrein en een herdenkingsprogramma bij het Nationaal Monument Westerbork. Er zal niet alleen stilgestaan worden bij de periode 1939-1945 maar ook aandacht voor het (doorgaande) leven na 1945. En ruimte voor overdragen en samenwerken, nu en in de toekomst. Oud-kampgevangenen en jongeren nemen dan ook een centrale plaats in het programma in. De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Gerekend wordt op duizenden aanwezigen. De NOS zal rechtstreeks verslag van de herdenking doen. Het Herinneringscentrum wil zoveel mogelijk overlevenden en nabestaanden van kamp Westerbork bereiken. Gegevens hierover kunnen worden gemaild naar info@kampwesterbork.nl.

Programma
Het officiële programma begint om 13.30 uur met een stille tocht over het kampterrein. Bij het Nationaal Monument wordt vervolgens een programma met verschillende bijdragen gehouden. Ook vinden activiteiten op het kampterrein plaats. In alle bijdragen vervullen oud-kampgevangenen en kinderen een centrale rol. Ed van Thijn, oud-minister en oud-burgemeester van Amsterdam, spreekt de overdenking uit. Hij werd op 11-jarige leeftijd bevrijd uit kamp Westerbork. Ook Willem van der Veer levert een bijdrage. Deze hoog gedecoreerde militair en geheim agent heeft de eerste stap in de bevrijding van kamp Westerbork gerealiseerd. Daarnaast zijn er muzikale en poëtische programmaonderdelen, alsook het zeggen van het kaddisj en het blazen van de Last Post. Speciaal voor oud-kampgevangenen, nabestaanden en familieleden is er na afloop van de herdenking een reünie gepland.

Overige herdenkingen
De 60-jarige herdenking van de bevrijding staat aan het begin van een periode met meerdere herdenkingen. Voor alle herdenkingen geldt: iedereen is van harte welkom. Zie voor actuele informatie www.kampwesterbork.nl. 21 april Herdenking bij het Verzetsgraf, om 14.00 uur. Op deze plek, waar het crematorium van het kamp stond, zal stil worden gestaan bij de verzetsstrijders die hier gecremeerd zijn. Daarmee wordt ook aandacht gegeven aan het verzet in en rondom kamp Westerbork. 4 mei De jaarlijkse Dodenherdenking, vanaf 19.30 uur met een Stille Tocht en een kort herdenkingsprogramma.

////////////////////////////////////



Ingezonden persbericht