SENIORWEB


50plussers onderhouden hun Webfamilie

SeniorWeb start vandaag met een mogelijkheid voor 50plussers om een familiewebsite te starten (www.seniorweb.nl/webfamilies). Een Webfamilie is een plek op internet, waar men op eenvoudige wijze met familieleden kan communiceren en foto's en documenten kan delen. SeniorWeb wil met dit initiatief een laagdrempelige en beschermde omgeving op internet creëren voor families, waarbij vooral de oudere generatie een voortrekkersrol te vervult.

Aanleiding
Sinds 1996 biedt SeniorWeb 50plussers de mogelijkheid, via haar cursussen, de computer te leren gebruiken. Eén van de belangrijkste redenen die men aangeeft om internet en e-mail onder de knie te krijgen, is de wens met hun (klein)kinderen te communiceren. 50plussers willen graag een intensieve band met hun familie onderhouden, maar familieleden hebben steeds minder tijd en wonen vaak ook ver weg. E-mailen is dan een van de mogelijkheden. Naast e-mailen hebben ouderen ook behoefte aan een plek waar op regelmatige basis contact met de familie kan plaatsvinden. Een virtuele ontmoetingsplek is dan de oplossing.

Sociaal contact onderhouden
Veel cursisten geven aan het eind van een computercursus aan, blij te zijn met de extra mogelijkheid tot communiceren. Regelmatig blijkt dat internet mensen uit hun isolement kan halen. Zo staat in het jaarboek ICT en Samenleving 2003 van het Sociaal Cultureel Planbureau: Het toenemend gebruik van internet en mobiele telefoons vormt soms aanleiding voor bezorgdheid over de kwaliteit van sociale netwerken. Toch scheppen de digitale mogelijkheden eerder nieuwe kansen voor communicatie dan dat ze bijdragen aan bijvoorbeeld vereenzaming. Ook in het jaarboek 2004 wordt ingegaan op dit thema. Internet wordt het meest toegepast voor sociale doeleinden als e-mailen en chatten. ICT wordt ingezet voor het onderhouden en bestendigen van bestaande sociale contacten en fungeert soms als ontmoetingsplaats voor nieuwe contacten.

Webfamilies
Via Webfamilies kunnen contacten binnen (ver weg wonende) familie worden versterkt. Men kan op de familiewebsite o.a. verjaardagen plaatsen van familieleden, een fotoalbum bijhouden en een stamboom opzetten. Men mailt bijvoorbeeld binnen familieverband snel een weetje zoals de geboorte van een kleinkind, plaatst een foto van de kleine in het fotoalbum en voegt de nieuwe aanwinst toe aan de stamboom. De familieleden raken zo betrokken bij elkaars wel en wee.

Webfamilies is te vinden op: www.seniorweb.nl/webfamilies. Deze dienst van SeniorWeb is tot stand gekomen met steun van het Nationaal Fonds Ouderenhulp en de Stichting Fonds 1818.

Feiten op een rij

SeniorWeb in het kort
SeniorWeb wil iedereen die niet met de computer is grootgebracht de vele mogelijkheden van internet laten ervaren. SeniorWeb heeft een overzichtelijke website, met nieuws, tips en tal van mogelijkheden om zelf mee te doen. Vrijwilligers van SeniorWeb geven door het hele land computercursussen, begrijpelijk en betaalbaar voor iedereen. Wie zich aan wil sluiten bij SeniorWeb kan voor 20 euro per jaar lid worden van de vereniging. SeniorWeb biedt haar 46.000 leden een ruim aanbod aan diensten. Zo kunnen leden gebruik maken van SW Computerhulp(hulp via email en aan huis), SW Magazine(kwartaalblad en cd-rom), SW Webcontact(diverse interactieve contactmogelijkheden), SW korting(korting op diverse producten en diensten) en SW Cursus(cursussen via internet en in de buurt).

Cijfers SeniorWeb 2004 2003 2002 Leden 39.000 24.000 12.000 Websitebezoekers per maand 600.000 450.000 350.000 Ambassadeurs (vrijwilligers) 1.600 1.600 1.500 Cursisten 45.000 45.000 40.000 Noot voor de redactie (