TPG POST

persbericht Mooi nederland Rotterdam

Persbericht

Datum
12 april 2005

24 uur actief rotterdam krijgt eigen by night postzegel

Rotterdam ontvangt vandaag haar eigen Rotterdam by night postzegel. Dit postzegelvelletje past in de nieuwe postzegelserie Mooi Nederland.Met deze serie zet TPG Post dit jaar tien Nederlandse steden en dorpen in het zonnetje. De postzegels maken op een speciale manier al het moois zichtbaar dat Nederland te bieden heeft. Esther de Vries is verantwoordelijk voor het ontwerp en heeft de continue activiteiten - 24 uur per dag - in de stad Rotterdam benadrukt door Rotterdam bij nacht af te beelden.
Rotterdam viert dit jaar het 150-jarige bestaan van Gemeentewerken Rotterdam. Gemeentewerken is de technische dienst die met een traditie van kleine en grote werken in stad en haven een bijdrage levert aan het beeld van Rotterdam. Deze bijzondere postzegel voor Rotterdam is vanaf vandaag alleen in Rotterdam verkrijgbaar. Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam, neemt vandaag het eerste postzegelvelletje in ontvangst uit handen van Harry Koorstra, voorzitter van de directie van TPG Post.

150 jaar Gemeentewerken Rotterdam
Gemeentewerken Rotterdam bestaat in november 150 jaar. In de loop van anderhalve eeuw heeft Gemeentewerken een traditie opgebouwd van talloze kleine en grote werken en daarmee een bijdrage geleverd aan het beeld van de stad. Enkele van de bekendste werken zijn de uitvoering van het Waterplan van Rose (laatste kwart 19e eeuw), de havenontwikkeling (vanaf 1880), de Maastunnel (1942), de oude (1878) en de nieuwe Wilemsbrug (1981), de metrowerken (sinds de jaren 60 van de vorige eeuw), de zuiveringsinstallatie Dokhaven (1987) en het technisch ontwerp en de bouw van de Erasmusbrug (1996). Tegenwoordig ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt Gemeentewerken met ruim 2.300 medewerkers in Rotterdam de infrastructuur voor wonen, verkeer, (openbaar) vervoer, haven en transport. Dit gebeurt in opdracht van het gemeentebestuur en andere gemeentelijke diensten en bedrijven. In 2005 vinden diverse jubileumactiviteiten plaats die zich richten op Rotterdammers, de stad en het onderwijs. De postzegel Mooi Nederland Rotterdam is hiervan een voorbeeld.

Mooi Nederland Mooi Rotterdam
Het postzegelvelletje toont een fictieve horizon met de vele bouwwerken uit Rotterdam. De Erasmusbrug, de Euromast, een boot die de haven symboliseert, een giraffe uit diergaarde Blijdorp, de Kunsthal, het Nederlands Architectuur Instituut, het zeer hoge gebouw van Nationale Nederlanden en de torentjes van Hotel New York op de Kop van Zuid. De ontwerpster Esther de Vries:Het postzegelvelletje van Rotterdam is bij nacht afgebeeld: de stad heeft niet voor niets een nachtburgemeester.
De goudgele maan op het velletje is gefotografeerd door het Belgisch Astrolab. Eén zegel is geïntegreerd in hetlandschap,de overige vier zijn aan de bovenzijde van het velletje geplaatst. De tekst Mooi Nederland staat als sierlijke perforatie over de volle breedte van het velletje.

Serie Mooi Nederland
De aandacht voor Nederland krijgt dit jaar nog meer accent door het verschijnen van de postzegelserie Mooi Nederland na de Provinciepostzegels uit 2002. De serie bestaat uit tien postzegelvelletjes met elk als onderwerp een Nederlandse woonplaats. Ook in 2006 en 2007 verschijnen postzegelseries Mooi Nederland. De postzegelvelletjes tonen steeds bekende en karakteristieke gebouwen en locaties uit de woonplaats. Bijzonder is dat wanneer je alle tien velletjes op volgorde van uitgiftedatum naast elkaar legt, zij samen één lang panorama vormen van Mooi Nederland.
De oplage is beperkt en varieert per postzegelvelletje. De postzegels hebben een frankeerwaarde van 0,39. Medio oktober verschijnt de gehele serie van tien verschillende postzegels Mooi Nederland op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels.
TPG Post ontvangt zeer regelmatig aanvragen van Nederlandse gemeentes voor postzegels. Met de serie Mooi Nederland is nu een kader gecreëerd waarbinnen aan dergelijke aanvragen tegemoet gekomen kan worden.

Vandaag geeft TPG Post de postzegels van Rotterdam en Weesp uit. Dit is de tweede reeks uit de hele serie Mooi Nederland. Op 8 februari jongstleden hadden Nijmegen en het dorpje Nederland (gemeente Steenwijkerland, Overijssel) de primeur. Later dit jaar volgen nog Monnickendam, Goes, Amsterdam, Bolsward, Roermond en Papendrecht.

Ontwerpster
De hele serie Mooi Nederland wordt ontworpen door Esther de Vries. Zij heeft zelf alle steden en dorpen bezocht. De foto's die zij heeft gemaakt van gebouwen, plekken en voorwerpen heeft zij gebruikt in haar ontwerpen. Op het eerste gezicht lijken de postzegelvelletjes een horizon te verbeelden, maar als je goed kijkt, wordt onder andere door de schaalverschillen duidelijk dat het hier niet om een realistische voorstelling gaat, maar meer om een landschap vol herinneringen van de ontwerpster aan de desbetreffende woonplaats. Esther de Vries studeerde in 1998 af aan de Rietveld Academie en werkt sindsdien als zelfstandig grafisch ontwerper in Amsterdam.

Verkrijgbaarheid
De postzegels Mooi Nederland Rotterdam zijn vanaf 12 april verkrijgbaar in de gemeente Rotterdam bij het postkantoor en bijna zestig andere (postzegel)verkooppunten in deze gemeente. Verder landelijk verkrijgbaar bij de Collect Club van TPG Post en via www.tpgpost.nl.
Medio oktober verschijnt de gehele serie van tien verschillende postzegels Mooi Nederland op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels. Deze zullen in heel Nederland te koop zijn bij alle bekende postzegelverkooppunten en via www.tpgpost.nl.

Het postzegelvelletje Rotterdam is ook opgenomen in de cadeauset ter waarde van 9,95. Deze set bestaat uit een luxe presentatiemapje met daarin het postzegelvelletje van Rotterdam en een herinneringspenning. Deze herinneringspenning werd speciaal ontworpen ter gelegenheid 150 jaar Gemeentewerken Rotterdam.