Dienstenbond CNV

Onderhandelingen CAO VBA vorderen langzaam
12-04-2005

Afgelopen vrijdag is er de hele dag onderhandeld over de nieuwe CAO voor VBA. Langzaamaan worden de contouren zichtbaar van waar we uit moeten komen. De gesprekken vinden vooralsnog plaats in een goede sfeer en zijn constructief.

VBA heeft aan bonden een "integraal" voorstel gedaan. Dat betekent dat zij daarin de belangrijkste zaken hebben aangegeven en dat daarin voor VBA de speelruimte zit. CNV Dienstenbond is niet blij met zon integraal voorstel, het doet geen recht aan de onderwerpen die wij belangrijk vinden.

De belangrijkste punten die VBA voorstelt gaan over beloning, vroegveilen (jaar rond zes uur beginnen) en de ombouw van het pensioensysteem van een eindloonregeling naar een middelloonregeling. Ook het ombouwen van de prépensioenregeling is daarin belangrijk.

Ten aanzien van beloning heeft VBA aangegeven over 2004 tot en met periode 4 een éénmalige loonsverhoging te willen geven van 0,5%. Over 2005, vanaf periode 5 een structurele loonsverhoging van 0,75% en in 2006 hetzelfde. Voor CNV Dienstenbond is dat nog volstrekt onvoldoende, wij praten hier nog over verder. Tevens doet VBA onder andere voorstellen om de promotieregeling aan te passen en 31 december te ruilen met 5 mei.

CNV Dienstenbond heeft vervolgens ingebracht dat er serieus naar onze voorstellen gekeken moet worden in plaats van een intergaal voorstel op tafel te leggen. Wij willen afspraken maken over levensloop, al dan niet in combinatie met vervroegd pensioen, het tweede ziektejaar en de veranderende ziektekostenregeling in 2006. Uiteraard staan goede afspraken over uw prépensioen ook op ons verlanglijstje. Bovendien willen we nadere afspraken over de onkosten- en reiskostenvergoedingen die VBA geeft. Verder moet de ORBA-toeslag voor alle salarisstappen gelden. Tenslotte willen we verdere afspraken maken over kinderopvang; door de wetgeving over kinderopvang is de regeling aanmerkelijk goedkoper geworden voor VBA, terwijl zij meer kinderen kunnen plaatsen. Het verbaasd ons dan ook dat er nog steeds een wachtlijst is, terwijl er van vorig jaar geld over is voor kinderopvang!

Kortom, wij zijn er nog niet. Op 19 april aanstaande wordt er verder gepraat. Dan hopen we verdere stappen te zetten.

CNV Dienstenbond probeert kwalitatieve afspraken te maken voor haar leden. Echter, ook niet-leden profiteren daar van mee. Wordt lid, hoe meer leden wij hebben, hoe sterker wij staan!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma: f.monsma@cnvdibo.nl