Gemeente Reimerswaal


Leefbaarheid kern Waarde

In de kern Waarde staat de leefbaarheid onder druk. Het voorzieningenniveau is momenteel nog (voor een kern van de omvang van Waarde: 1.140 inwoners) van een hoog niveau.

De Dorpsraad signaleert echter dat op korte termijn de continuïteit van een aantal van deze voorzieningen niet "verzekerd" is.

Drie ontwikkelingen zijn in dat kader van belang:


- Het Dorpshuis is te klein geworden en is aan verbouwing toe. De gemeente acht het noodzakelijk om een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om het dorpshuis te
verbeteren ook inhoudelijk te versterken. Vooral de "algemene ruimtes" opslag en ontvangst voldoen niet meer.
- De Bijzondere school heeft in verband met toenemende leerlingenaantallen uitbreiding aangevraagd.

- De Dorpswinkel staat onder grote druk, mede door de concurrentie van grotere supermarkten in de omgeving van de kern.

Belangrijk element is om nu voor Waarde tot structurele oplossingen te komen en daarbij brede samenwerkingsverbanden te creëren. In een kleine kern, zo ook in Waarde, is een groot aantal verschillende partijen actief, ieder met eigen bestuurlijke verantwoordelijkheden, eigen doelstellingen en eigen problemen: verenigingen, scholen, dorpshuizen (stichtingen), woningvereniging, gemeente, thuiszorg, midden- en kleinbedrijf, huisartsen, kerkbestuur. Doordat elke partij vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en zijn eigen financiële mogelijkheden beslissingen neemt, ontstaat het risico dat voorzieningen onafhankelijk van elkaar verdwijnen. Wat daarom gevraagd is, is een bredere oriëntatie, regie.

Waarde heeft een uitstekend functionerende dorpsraad. Deze heeft niet uitsluitend belangstelling voor voorzieningen voor ouderen maar ook voor jongeren. Daarnaast zijn ook andere organisaties (bijv. het stichtingsbestuur van het dorpshuis) voorzien van een krachtig bestuur, dat het vertrouwen heeft van de gemeentelijke overheid. De dorpsraad biedt een uitstekend communicatienetwerk voor de kern Waarde.

Tijdens de vergadering zal een presentatie verzorgt worden met betrekking tot het plan om de vitaliteit van de kern Waarde te behouden.
(Geplaatst op: 12-04-2005)