Gemeente Ede

Nummer 69 Ede, 12 april 2005

Ede zoekt oplossing voor gevolgen van uitspraak over recreatieplas

Burgemeester en wethouders van Ede gaan met de gemeenteraad de gevolgen bespreken van de vernietiging door de Raad van State van de ontgrondingsvergunning voor de recreatieplas in Ede-west. De afdeling Bestuursrechtspraak van dit rechtscollege in Den Haag wees vorige week in een uitspraak de provincie Gelderland terug die in 2004 aan Ede een ontgrondingsvergunning had verleend.

Het college van B&W vindt het jammer dat de beslissing van de Raad van State de aanleg van een recreatieplas blokkeert. De Recreatiegemeenschap Veluwe beschikte al sinds het jaar 2000 over een ontgrondingsvergunning, maar heeft daar geen gebruik van gemaakt. Na 3 jaar vervalt dan de vergunning van rechtswege. Voor de vervaldatum in juni 2003 hebben B&W van Ede de provincie gevraagd de ontgrondingsvergunning tegelijk met een verlenging op naam van de gemeente over te schrijven. Daartegen kwamen bezwaren binnen en de Raad van State vindt nu dat de vergunninghouder de verlenging al een half jaar voor de vervaldatum had moeten aanvragen. Deze uitspraak blokkeert een recreatieplas in ieder geval in de eerstkomende jaren want als het gemeentebestuur aan dit plan vasthoudt, moet de volledige procedure van een ontgrondingsvergunning opnieuw doorlopen worden. De vraag of dit gaat gebeuren, is nu nog niet te beantwoorden. Het 25 hectare grote gebied van de beoogde recreatieplas behoort tot het goedgekeurde bestemmingsplan Ede-west. Deze plek fungeert binnen het project van de Interprovinciale structuurvisie Ede-Veenendaal (ISEV) als een bufferzone tussen de beide steden. Maar de A30 is inmiddels aangelegd en de uit te graven 2 miljoen m3 zand zijn daarvoor niet meer nodig. Zeker is wel dat over enkele jaren een beperkte zandwinningslokatie nodig is voor ophoogzand voor het vlakbij geprojecteerde bedrijventerrein De Klomp-oost.
Het ligt nu voor de hand binnen de bestaande ISEV-beleidskaders van de recreatiebestemming naar nieuwe mogelijkheden voor het gebied te zoeken. Daarbij willen B&W ook de gemeenteraad betrekken via een bespreking, zo mogelijk in mei, in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening.

---