Voedingcentrum


Vitamine K kan werking bloedverdunnende medicijnen beïnvloeden

12 april 2005

Hoge doseringen vitamine K in bijvoorbeeld multivitamines, kunnen de werking van bepaalde bloedverdunnende medicijnen verminderen. Het gaat hierbij om bloedverdunners met cumarines als werkzame stof zoals acenocoumarol (Sintrom®) en Fenprocoumon. In grotere hoeveelheden kan vitamine K zorgen voor een sterkere bloedstolling. Het bloedverdunnende effect van de medicijnen gaat hierdoor deels verloren. Gebruikers van bloedverdunners moeten erg voorzichtig zijn met het gebruik van multivitamines met vitamine K. Controleer altijd het gehalte vitamine K in het supplement en raadpleeg voor gebruik de arts.

Bloedverdunnende medicijnen worden gebruikt door mensen die door een verhoogd risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) een acuut hartinfarct of beroerte kunnen krijgen. De werkzame stoffen in deze medicijnen remmen de aanmaak van stoffen die zorgen voor de bloedstolling. Dit voorkomt ongewenste bloedstolsels.

Bronnen van vitamine K

Vitamine K heeft direct invloed op de aanmaak en werking van deze bloedstollingsstoffen in het bloed. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van de botten. De dosering bloedverdunners die iemand moet gebruiken, is onder andere afhankelijk van de gemiddelde hoeveelheid vitamine K in de voeding. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten, maar ook in sommige fruitsoorten, olie en vetten. In melk(producten), vlees, eieren, vis en granen zitten kleinere hoeveelheden. Dagelijks heeft het lichaam ongeveer 90-120 microgram vitamine K nodig. Gevarieerd eten is daarvoor meestal voldoende.

Dosering verschilt per supplement

Als aanvulling met multivitamines toch gewenst is, moet goed gelet worden op de hoeveelheid vitamine K. De hoeveelheid vitamine K verschilt per merk en varieert van 20 tot maar liefst 500 microgram! Vitamine K uit vitaminesupplementen wordt erg gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Een multivitamine met meer dan 100 microgram vitamine K per dag is voor gebruikers van bloedverdunners voldoende om het effect van de medicijnen (deels) teniet te doen. Het eten van ongebruikelijke hoeveelheden groene groenten met veel vitamine K zoals boerenkool en spinazie kan de werking van bloedverdunners overigens ook negatief beïnvloeden. Gevarieerd eten met normale porties van 200 gram per dag is echter nooit een probleem. Wel is het aan te raden te overleggen met de arts of behandelend verpleegkundige over de noodzaak en het gebruik van een multivitamine.