Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 12 april 2005                                |


1. Sprinklerinstallatie provinciehuis
In de waterleidingen van de sprinklerinstallatie van de nieuwbouw van het provinciehuis worden twee beveiligingen ingebouwd. Hiervoor dient de leiding tijdelijk buiten bedrijf gesteld te worden. De aanpassing is nodig om de installatie te laten voldoen aan de wettelijke normen. Met de opdracht is een bedrag van E11.180 gemoeid.

2. Rapportage arbeidsmarktactiviteiten
In het totaal 1200 verzoeken om informatie en ondersteuning op het gebied van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, projecten voor scholing aan de onderzijde van de arbeidsmarkt in samenwerking met o.a. de gemeenten 's-Hertogenbosch, Helmond en Tilburg, een project gericht op het bevorderen van competentiegericht opleiden en het begeleiden van vmbo-leerlingen die extra zorg behoeven in samenwerking met het VMBO-platform de Meierij en de gemeente 's-Hertogenbosch en bijeenkomsten op het gebied van jeugdwerkloosheid. Dat zijn enkele activiteiten die door PSW Arbeidsmarktadvies in 2004 met subsidie van de provincie Noord-Brabant zijn uitgevoerd. Gedeputeerde Staten zenden de jaarrapportage naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.

3. Memorie van Antwoord duurzame energie
Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om extra inspanningen te leveren op het gebied van de duurzame energiehuishouding. Dat zeggen GS in een memorie van antwoord op het statenvoorstel over duurzame energiehuishouding naar aanleiding van de bespreking van het voorstel in de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. GS hebben de intentie om de doelstellingen op het gebied van duurzame energie vast te houden maar de middelen zijn beperkt. GS zijn daarom selectief in hun inzet van middelen. De hoogste prioriteit heeft de energiebesparing bij grote bedrijven die hun vergunningen van de provincie krijgen, de bouw en de bevordering van biomassa en windenergie bij het opwekken van elektriciteit. Het onderzoek zal zich onder andere richten op een mogelijke financiële regeling en een Fonds Duurzame Energiehuishouding, energiebesparing in het MKB, warmtekrachtkoppeling en herstructurering bedrijventerreinen en een systematischer inzet van middelen en programma's. Het onderzoek zal nog dit jaar worden afgerond.


4. Geld voor economie Noordoost-Brabant
De provincie verdubbelt het geld dat de gemeenten in Noordoost-Brabant willen inzetten voor het Regionaal Economisch Actie Programma Noordoost-Brabant (REAP). Dit betekent dat in het totaal E170.000 beschikbaar is voor het goedgekeurde actieprogramma voor de versterking van de regionale economie dat is opgesteld door de gemeenten Boxmeer, Boxtel, Cuijk, 's-Hertogenbosch, Heusden, Oss, Schijndel, Uden en Veghel en de Kamer van Koophandel Oost-Brabant.

5. Agro&Co
De provincie neemt deel aan de stichting Agro&Co en het Kapitaalfonds Agro&Co. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van de besprekingen in Provinciale Staten over de innovatie en vernieuwing van de agrarische sector en het landelijk gebied. Het college legt de besluiten ter goedkeuring voor aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wacht de goedkeuring van deelname aan het Kapitaalfonds door de Europese Commissie af. Het college informeert de betrokken statencommissies.

6. Participatie Bioconnection
De NV Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) mag van Gedeputeerde Staten via een risicodragende participatie de belangen van de publieke partijen in Bioconnection bv in Oss behartigen. De BOM mag voor haar eigen deelname de maximale participatiebedragen overschrijden. De bijdrage van de provincie in dit hoogwaardige onderzoeks- en productiefaciliteit voor biotechbedrijven, bedraagt E 1 miljoen. Het ministerie van Economische Zaken, de gemeente Oss en de NV BOM dragen gezamenlijk E 5,8 miljoen bij.

7. Europees project technostarters en kennistransfer.
De projectleider van het Interreg 3c project Mateo zal op 14 en 15 april 2005 deelnemen aan een vergadering van dit project in Zuid-Bohemen. GS gaan akkoord met deze buitenlandse dienstreis. Het project richt zich op de strategische samenwerking op het gebied van technostarters en kennistransfer naar het MKB.


8. Afvalstoffen
In 2003 is 80% van het aanbod aan afvalstoffen in Noord-Brabant hergebruikt. Dat is 2% meer dan het landelijk gemiddelde. Vooral de landbouw, bouw en energievoorziening leveren aan dat hoge gemiddelde met een sectorale bijdrage van gemiddeld 90% hergebruik een belangrijke bijdrage. Brabant produceert jaarlijks 57.000 Kton afval, dat is 16% van de nationale productie aan afvalstoffen. Dat blijkt uit de 'Brabantse afvalbarometer 2000-2003 die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden. De provincie laat daarmee zien wat zij bijdraagt aan de realisatie van het landelijk afvalbeheersplan 2002-2012. De doelstelling is bij een stijgende economische groei een reductie in de afvalstoffenproductie te bereiken. Die ontwikkeling is niet goed zichtbaar.

9. Waterbeheersplan Zuid-Holland Zuid
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verzoeken Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de gedeeltelijke herziening van het integrale waterbeheersplan van de Zuid-Hollandse Waterschappen goed te keuren. Het reglement van het Waterschap Rivierenland (actief in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland) stelt een dergelijke interprovinciale goedkeuring verplicht.

10. Round-Up
GS betreuren het dat gemeenten steeds vaker het bestrijdingsmiddel Round-Up benutten. Op 13 mei 2005 houdt de provincie daarom een bijeenkomst voor gemeenten in samenwerking met de gemeente Breda en het waterschap de Brabantse Delta. De staatssecretaris voor Milieu zal daarbij mogelijk aanwezig zijn. De provincie heeft geen middelen om het gebruik van Round-Up te verbieden. De samenstelling van het product en de toelating ervan zijn een verantwoordelijkheid van de landelijke Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op aanvullende vragen van het lid van Provinciale Staten, mevrouw A. Jetten (Leefbaar Brabant/BOF)

11. Professionalisering handhaving
De ambtenaren van de provincie Noord-Brabant die belast zijn met de handhaving van wet en regelgeving werken professioneel. Daarbij zijn de laatste jaren grote vorderingen gemaakt. In 2003 voldeed men in 30% van de gevallen aan de landelijke criteria, begin 2005 in 90% van de gevallen. Dat blijkt uit het verificatierapport van de eindevaluatie van het project professionalisering van de handhaving.

12. Leader + -plattelandsvernieuwing
Er is bij de uitvoering van Europese projecten voor de vernieuwing van het landelijk gebied, in het kader van het programma Leader+, in 2004 in Noord-Brabant een inhaalslag geweest bij de uitvoering. Op basis van de gegevens die nu al over 2005 beschikbaar zijn, zet deze trend zich voort. Dat blijkt uit het jaarverslag voor 2004 dat GS inzenden voor het Zuid-Nederlandse jaarverslag over de uitvoering van het programma.

13. Extern adviseur
Voor de actualisering van het Provinciaal Milieubeleidsplan van de provincie wordt tijdelijk een externe projectleider aangetrokken. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

14. Natuurbeheer Hengstven
Het Hengstven in de Loonse en Drunense Duinen is voedselrijk door hoge fosfaatgehaltes in de bodem. Omwille van het natuurbeleid is een voedselarme situatie wenselijk. Omdat het gevoerde verschralingbeleid noch uit een oogpunt van natuur noch vanuit een landbouwkundig opzicht tot goede resultaten leidde hebben Gedeputeerde Staten besloten om een nieuwe aanpak te ontwikkelen samen met Natuurmonumenten, boeren en het Landbouwinnovatieburau. Het doel is de gronden geconcentreerd te verschralen én gedurende langere tijd landbouwkundige opbrengsten te garanderen.

15. Streekplanafwijking atletiekbaan Oirschot
De atletiekbaan de Kemmer te Oirschot kan worden aangelegd. Gedeputeerde Staten hebben besloten om af te wijken van het streekplan omdat alternatieve lokaties voor de atletiekbaan niet voorhanden zijn. De geplande baan ligt deels in de groene hoofdstructuur van het streekplan. De Provinciale Planologische Commissie heeft negatief geadviseerd maar de statencommissie voor Ruimtelijke Ordening stemde in meerderheid in met de streekplanafwijking.

16. Ruimtelijke plannen
De gemeente Waalwijk krijgt een categorie verklaring van geen bezwaar voor het bouwen in een inbreidingslokatie. De lijst met verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening is vastgesteld. De gemeente Helmond krijgt een categorie verklaring van geen bezwaar voor de realisering van station Brandevoort en de afbouw van het woningbok 5 in de Veste. Een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een bedrijfshal en bedrijfswoning aan het Everse Akkerpad in St. Oedenrode wordt geweigerd. De gemeente Son krijgt een categorie verklaring van geen bezwaar voor het bestemmingsplan Traverse e.o., herziening 17 septemberplein, het bestemmingsplan Papenakker in Oijen, gemeente Lith wordt goedgekeurd.

17. Advies SEOB innovatie
Het SER Brabant voorheen het Sociaal-Economisch Overleg Brabant en de Innovatieraad kunnen zich vinden in de hoofdlijnen van het Actieprogramma Innovatie. Wel zijn er op een aantal punten aanvullingen en opmerkingen. Zo wil het SEOB een stevige investering van de provincie in innovatie.


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

---- --