Gerechtelijke organisatie

Levenslange gevangenisstraf voor doodschieten politieagent

Almelo, 12 april 2005 â De rechtbank te Almelo heeft vandaag een 45-jarige Duitse verdachte veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord, twee pogingen tot moord en bezit van een verboden wapen en munitie.

De man werd in september 2004 in het centrum van Enschede aangehouden door medewerkers van de politie Twente. Toen zij hem wilde fouilleren heeft hij zijn doorgeladen pistool gepakt en een dodelijk schot gelost op een van de politiemannen. Daarna is hij gevlucht en heeft nog enkele schoten gelost, waardoor een tweede politieman in zijn hoofd werd getroffen. Een derde politieman werd eveneens beschoten maar niet geraakt.

De man is eerder in Duitsland veroordeeld voor het plegen van geweldsdelicten en wist dat hij door de Duitse politie werd gezocht. Hij wilde naar eigen zeggen voorkomen dat hij zou worden uitgeleverd. De stelling van de verdachte dat de politie medeschuld heeft omdat ze deëscalerend hadden moeten optreden, legt de rechtbank in het nadeel van de verdachte uit als een grove miskenning van de realiteit.

De rechtbank oordeelt dat de man voor altijd uit de maatschappij moet worden verwijderd en veroordeelt hem daarom tot levenslange gevangenisstraf, conform de eis van de officier van justitie.

LJ Nummer

AT3589

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl
Datum actualiteit: 12 april 2005 Naar boven