Gemeente Ede

nummer 72 / Ede, 12 april 2005

Reclameborden Cinemec B.V. langs A12

Gemeente Ede verleent reclamevergunning voor zeven billboards

Het college van burgemeester en wethouders van Ede verleent bioscoop Cinemec B.V. aan de A12 een reclamevergunning voor het plaatsen van zeven billboards in de gevel van het gebouw. Hiermee legt de gemeente de bezwaren van Rijkswaterstaat naast zich neer. Rijkswaterstaat is van mening dat de zeven billboards het verkeer op de A12 afleiden. De gemeente vindt echter dat onderzoek dit niet onomstotelijk vaststelt. Daarnaast is er door het ontbreken van informatie over dit onderwerp veel onduidelijkheid over de afleidende werking van reclame op de weggebruiker. Ook is er geen duidelijke wet- en regelgeving. Dit én het eerder genomen besluit over de bouwvergunning van de bioscoop leiden er toe dat de gemeente de reclamevergunning verleent.

Op 15 oktober 2003 heeft Cinemec B.V. een verzoek om reclamevergunning voor zeven billboards met filmreclame ingediend. Rijkswaterstaat heeft bedenkingen tegen de aanvraag ingediend in verband met de afleidende werking van de billboards voor het verkeer op onder meer de A12. De bioscoop is in de geluidswal van de A12 gebouwd.

Onderzoek TNO
Het toetsingskader voor een verzoek om reclamevergunning is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening Ede 2001. Hierin is onder andere bepaald dat een vergunning kan worden geweigerd in het belang van de verkeersveiligheid, maar een helder afwegingskader ontbreekt. Na overleg met Rijkswaterstaat besloten de gemeente Ede en Rijkswaterstaat daarom gezamenlijk onderzoek te doen naar de afleidende werking van zeven billboards. Dit onderzoek is begin dit jaar door TNOuitgevoerd.Eenafleidendewerkingvanbillboardshangt onder andere af van de verkeerssituatie, de plaatsing, de kleurstelling, de boodschap en de locatie. Het is niet op voorhand te bepalen of er sprake is van afleiding van het verkeer. Daarom hebben vier experts naast deskresearch ook locatiespecifiek onderzoek gedaan.

Uitkomsten onderzoek
Concluderend zegt TNO niet erg enthousiast te zijn over zeven billboards op de gevel van Cinemec. TNO vindt zeven billboards veel en voor het bekijken ervan moeten de ogen van de weg worden gehaald. TNO geeft echter ook aan dat de situatie niet al te drastisch moet worden geschetst. De experts zijn van mening dat het mogelijk is de billboards te mijden als de automobilist dat wil. TNO kan niet aangeven welk percentage automobilisten de reclames wil bekijken, maar áls gekeken wordt zou dat tot problemen kunnen leiden. Het gaat dan met name over het verkeer op de A12 dat in de richting van Utrecht rijdt. Het lijkt TNO niet verstandig om risicos op het gebied van verkeersveiligheid moedwillig te lopen. Het raadt de gemeente daarom af om een reclamevergunning te verlenen voor de billboards. Als er echter twee billboards op de gevel van Cinemec zouden hangen die alleen een beeld tonen met filmtitel, zou TNO de situatie naar eigen zeggen waarschijnlijk wel als acceptabel inschatten.

Standpunt gemeente Ede
Het college van burgemeester en wethouders heeft de reclamevergunning voor het plaatsen van zeven billboards met filmreclame aan de gevel van bioscoop Cinemec verleend. Het college verbindt hier wel de voorwaarde aan dat het gaat om zeven niet bewegende billboards die aan de gevel van de bioscoop zijn bevestigd. Ook de verlichting van de billboards mag enkel met statisch licht gebeuren. Uit het onderzoek van TNO komen voor het college geen zwaarwegende argumenten naar voren om de vergunning níet te verlenen. Er is onvoldoende wet- en regelgeving over reclame-uitingen langs wegen en uit deskresearch komt geen causaal verband naar voren tussen ongevallen en reclame-uitingen langs de weg. Ook vindt het college de conclusie van TNO dat weggebruikers zelf in staat zijn te bepalen of ze aandacht geven aan reclame-uitingen wezenlijk. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat deze helderheid er wel moet komen. Een mogelijke rechtsgang acht de gemeente daarom nuttig. TNO stelt in haar rapport niet onomstotelijk vast dat reclame-uitingen gevaarlijk zijn voor de weggebruiker. De gemeente ziet bovendien een grote toename aan reclameborden langs de wegen.
Het telt voor het college ook zwaar mee dat de billboards van Cinemec architectonisch gezien deel uitmaken van het gebouw. Ze zijn voor de welstandstoets ook meegenomen en goedgekeurd. Het verwijderen van de posters doet afbreuk aan het karakter van het gebouw, dat door zijn bijzondere architectuur überhaupt de aandacht van de automobilist kan trekken.

Bezwaar
Sinds 2002 gedoogt de gemeente de reclame aan de gevel van Cinemec. Eerst voor drie borden, sinds 2003 voor zeven. Voorzover bekend hebben zich ter plekke geen ongevallen voorgedaan. Daarmee is het college van mening dat een oorzakelijk verband tussen ongevallen en de billboards aan de gevel van Cinemec niet met feiten is gestaafd. Na publicatie van de reclamevergunning op 20 april 2005 zijn de zeven billboards aan de gevel van Cinemec legaal. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om tegen het besluit bezwaar aan te tekenen en een voorlopige voorziening bij de rechtbank van Arnhem aan te vragen.
---