Praktijkonderzoek Veehouderij

Snelle meetmethoden als managementinstrument bij de teelt van ruwvoer

PraktijkRapport 63

Auteurs: M.W.J. Stienezen, G.J. Kasper, G. Holshof, G.J. Molema, A.G.T. Schut, J.J. Meuleman, M.C.J. Smits

In de laatste tientallen jaren is grote vooruitgang geboekt in de efficiëntie van ruwvoerproductie op het melkveebedrijf. Het streven naar kostprijsbeheersing, een efficiënte inzet van grondstoffen en het winnen van ruwvoer van hoge kwaliteit maakt ook in de komende jaren een verdere verbetering van de ruwvoerproductie noodzakelijk. Daarvoor is het essentieel dat melkveehouders beschikken over informatie omtrent de actuele status en het verloop van belangrijke processen bij de ruwvoerproductie.
De meetmethoden die een melkveehouder momenteel tot zijn beschikking heeft om bij te sturen, laboratoriumanalyses, geven alleen achteraf informatie doordat het te lang duurt voordat de resultaten beschikbaar zijn. Om effectief bij te kunnen sturen is het beschikbaar komen van meetmethoden waarbij de informatie tijdig beschikbaar is, snelle meetmethoden, gewenst. Recentelijk zijn nieuwe technieken ontwikkeld, die geschikt zouden kunnen zijn voor toepassing in snelle meetmethoden voor de melkveehouder.
Er zijn echter nog geen concepten beschikbaar waar specificaties en mogelijkheden van een eenvoudig meetinstrument voor een praktische toepassing beschreven staan. Het streven is om in dit project `Snelle meetmethoden als managementinstrument bij de teelt van ruwvoer' concepten op te stellen waar specificaties en mogelijkheden van een eenvoudig meetinstrument voor een praktische toepassing beschreven staan. Met deze concepten kan het bedrijfsleven snelle meetmethoden ontwikkelen zodat melkveehouders beschikken over de mogelijkheid om snelle meetmethoden toe te passen op hun bedrijf, ter ondersteuning van beslissingen bij de teelt, oogst en het gebruik van ruwvoer. Als eerste stap bij het opstellen van de concepten hebben het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group, Plant Research International (PRI) en Agrotechnology and Food Innovations (A&F) een deskstudie uitgevoerd naar snelle meetmethoden als managementinstrument bij de teelt van ruwvoer.

Uit een enquête gehouden onder 500 melkveehouders bleek dat melkveehouders behoefte hebben aan (en in veel gevallen hiervoor willen betalen) snelle meetmethoden bij het bepalen van:
* de drogestofopbrengst van gras op het veld,
* de samenstelling en voederwaarde van het verse gras op het veld en
* de samenstelling en voederwaarde van de kuil.

De optische technieken, waaronder spectroscopie (o.a. NIRS en RAMAN), lijken perspectief te bieden voor het bepalen van de drogestofopbrengst van gras op het veld en de samenstelling en voederwaarde van het verse gras op het veld. RAMAN is echter nog volop in ontwikkeling en naar verwachting over 10 jaar beschikbaar voor gebruik in snelle meetmethoden.
Met andere optische technieken worden momenteel sensoren ontwikkeld die het mogelijk maken dat de drogestofopbrengst op het veld (kg droge stof/ha) kan worden gemeten evenals het droge-stofpercentage van in het zwad liggend gras. Deze techniek kan naar verwachting over 5 jaar (tegen een betaalbare prijs van circa 1500,- EUR per sensor) beschikbaar zijn in een meetinstrument op het melkveehouderijbedrijf. Voorwaarde is dat de realisatie ervan ter hand wordt genomen. De sensoren kunnen een grote bijdrage leveren aan de verhoging van de nauwkeurigheid van de simulatiemodellen die, mede op basis van meteorologische gegevens, de gewasgroei voorspellen. Dit kan bijdragen aan een kwalitatief beter management. Daarnaast kan een vochtsensor een bijdrage leveren aan het maken van een kwalitatief betere graskuil door op basis van het online gemeten vochtgehalte een conserveringsmiddel toe te voegen.
Voor het bepalen van de samenstelling en voederwaarde van het verse gras op het veld is beeldvormende spectroscopie, de techniek waar ook de Imspector Mobiel mee is uitgerust, geschikt voor toepassing in een snelle meetmethode. In dit rapport zijn voorspellingsnauwkeurigheden van verschillende combinaties van optische sensoren weergegeven. Er zijn meerdere combinaties mogelijk, waarbij er goede mogelijkheden zijn om een relatief goedkope sensorcombinatie te ontwikkelen binnen een relatief korte tijd. Deze techniek is naar verwachting over 5 jaar beschikbaar in een meetinstrument op het melkveehouderijbedrijf. Het is waarschijnlijk dat deze techniek als service wordt aangeboden aan de melkveehouder vanwege de kostprijs per meetinstrument en de benodigde expertise voor de hantering van dergelijke apparatuur.

Wat betreft het bepalen van de samenstelling en voederwaarde van kuil is de Near Infrared Spectroscopy (NIRS) methode nog steeds de meest aangewezen methode. De techniek wordt ook toegepast in de agrarische laboratoria. Deze techniek is nog te duur en te gevoelig om toegepast te worden op het melkveehouderijbedrijf. Het zou de moeite waard zijn om te proberen of met metingen met NIRS apparatuur op locatie veel aan nauwkeurigheid wordt ingeboet.
Een andere optie is om in de logistiek van en naar het laboratorium nog het een en ander te verbeteren waardoor de analyseresultaten sneller bij de melkveehouder kunnen zijn. Of het mogelijk is om met andere optische technieken (spectrofotometers in combinatie met camera's) de ruwvoersamenstelling en voederwaarde van kuil te bepalen op bijvoorbeeld een transportband is nog niet getest. Voor het verder ontwikkelen van de concepten, waarin specificaties en mogelijkheden van een eenvoudig meetinstrument voor een praktische toepassing beschreven staan, is het nodig de beschikbare technieken te testen op het melkveehouderijbedrijf. Niet alleen de technische aspecten behoeven dan de aandacht, maar ook het inpassen van het meetinstrument in de bedrijfsvoering van het melkveehouderijbedrijf. Voor het gebruik van de melkveehouder is het belangrijk dat het meetinstrument aansluit bij het management dat hij toepast op zijn bedrijf en dat het gebruik van een dergelijk instrument geen extra werk met zich meebrengt. Dit rapport geeft een overzicht van de technieken waarvan het de moeite waard is om concepten op te stellen waarmee het bedrijfsleven meetinstrumenten voor snelle meetmethoden kan gaan bouwen. Concreet gaat het hierbij op de korte termijn om bepaling van biomassa en droge stof op het veld, en bepaling van het vochtgehalte op het veld en bij de oogst (bijvoorbeeld ten behoeve van een goed conserveringsproces). Op de iets langere termijn is bepaling van inhoudsstoffen (ook van de kuil) interessant.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport 63 hier voor de prijs van EUR 16.51 (excl BTW) ,lees het volledige praktijkrapport hier .

Rundvee praktijkrapport 63: Snelle meetmethoden als managementinstrument bij de teelt van ruwvoer - 2005 - 59 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten Volgende praktijkrapport Nieuwste praktijkrapport
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 12-04-2005 14:29.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl