Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 12 april 2005
Persberichtnummer 05-060

Provincie subsidieert project externe veiligheid Emmen. Gedeputeerde staten van Drenthe hebben 100.000,- beschikbaar gesteld voor het pilotproject Externe Veiligheid van de gemente Emmen. De gemeente betaalt de overige kosten van het project, namelijk 225.000,-. De provinciale subsidieverlening is een uitvloeisel van het Collegeprogramma. In dit programma wordt onder meer ingegaan op de regierol die de provincie heeft voor bepaalde onderdelen van het externe veiligheidsbeleid van de gemeenten. De gemeente Emmen is bezig met het opstellen van een Structuurplan Externe Veiligheid. Alle Drentse gemeenten krijgen een uitnodiging om aan deze pilot deel te nemen.

Locaties voor kleine windturbines in Drenthe
Het provinciehuis in Assen en de gemeentewerf Coevorden te Zweeloo zijn twee van de zes locaties in Drenthe, die zijn uitgekozen voor de plaatsing van een kleine windturbine. Of een dergelijke installatie ook daadwerkelijk op de uitgekozen locaties komt, hangt af van de eigenaar of beherende instantie. De turbines maken deel uit van het project Voor de wind gaan van de drie noordelijke provincies. De bedoeling is om de komende periode in Groningen, Fryslân en Drenthe in totaal 22 kleine innovatieve windturbines op te stellen. Het gaat om relatief kleine turbines met een gemiddelde hoogte van 15 tot maximaal 20 meter en die daarom ook geschikt zijn voor de plaatsing op een gebouw. Het project strekt zich uit over drie gebieden: bebouwd gebied, bedrijventerreinen en het landelijk gebied. In Drenthe is het landelijk gebied buiten beschouwing gelaten, omdat in het Provinciaal Omgevingsplan (POPII) de toepassing van kleine innovatieve windturbines in de bebouwde omgeving wordt gestimuleerd. Behalve met eerdergenoemde locaties hebben gedeputeerde staten in principe ingestemd met het Milieupark gemeente Assen, dierenpark Emmen, Van Veen Transport te Assen en gemeentewerf De Wolden in Zuidwolde.

Tevredenheid over promotor biologische landbouw De provincie Drenthe maakt ook de komende twee jaar gebruik van de diensten van een promotor voor de biologische landbouw. De promotor/consulent was voor vier jaar aangesteld, maar tijdens de behandeling van de najaarsnota eind 2002 is de staten toegezegd na twee jaar een tussenevaluatie te houden. Ook Groningen en Fryslân hebben aangegeven gebruik te willen blijven maken van hun promotoren. De drie consulenten zijn in de eerste plaats aanspreekpunt voor hun eigen provincie, maar werken ook samen waarvoor een onderlinge taakverdeling is afgesproken. In het vervolgtraject zullen zij worden aangestuurd door een klankbordgroep, waarin de drie provincies zijn vertegenwoordigd. Daarbij worden de accenten vooral gelegd op de stimulering van vraag en afzet en op de ontwikkeling van kennis en de verspreiding daarvan.
Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal biologische bedrijven in Drenthe niet meer toeneemt. Procentueel is er wel een lichte toename, maar dat komt doordat het totaal aantal bedrijven in de agrarische sector afneemt.

Op zoek naar poëzie van de Hunebedden
Stichting Het Drentse Boek krijgt een subsidie van 10.000,- voor de realisering van een speciaal boek over de geschiedenis van hunebedden. In het boek wordt een koppeling gemaakt tussen hunebedden, poëzie en fietsen. Er staan bijdragen in over literatuurgeschiedenis en archeologie, een essay over dichteres Titia Brongersma, die in 1685 het eerste hunebed liet uitgraven, en er wordt een aantal fietsroutes tussen verschillende hunebedden beschreven. Verder worden bijdragen geleverd door literair historicus Henk Nijkeuter, winnaar van de Culturele Prijs van Drenthe 2004. Het boek komt tot stand in nauwe samenwerking met het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum (NHI).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl