Gemeente Moerdijk


GEMEENTE BOOS OVER FOUTIEVE BERICHTGEVING OVER OZB

Het college van burgemeester en wethouders is boos over de berichtgeving van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Omroep Brabant als zou de gemeente Moerdijk de duurste gemeente van Noord-Brabant zijn. Volgens het college hebben het CBS en Omroep Brabant hun conclusie gebaseerd op foutieve cijfers.

Omroep Brabant meldt dat de gemeentelijke lasten in Moerdijk het hoogst zijn van heel Brabant. Deze informatie is onjuist. Wat is het geval. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft uit de begroting 2005 van de gemeente Moerdijk de totale belastingopbrengsten bij elkaar geteld en gedeeld door het aantal inwoners. Hiermee komen ze uit op een bedrag van 547,00 per inwoner.

Het is niet terecht dat alle belastingopbrengsten bij elkaar geteld worden. De opbrengst onroerende-zaakbelastingen van de bedrijven, die in Moerdijk aanzienlijk is, had hierop in mindering gebracht moeten worden. Dit wordt namelijk betaald door bedrijven en niet door de inwoners. Ditzelfde geldt voor de opbrengst toeristenbelasting (deze wordt betaald door mensen van buiten de gemeente Moerdijk) en een deel van de opbrengst (bouw)leges, welke ook door bedrijven verschuldigd zijn bij bouwvergunning-aanvragen.

Volgens het college is de totaalopbrengst van de belastingen, na de correctie van de bedrijven, bijna acht miljoen euro lager dan de twintig miljoen euro waar het CBS van uitgaat. De gemeente Moerdijk heeft met twee forse industrieterreinen veel meer bedrijven dan de doorsnee gemeente van dezelfde omvang. Deel je de resterende twaalf miljoen door het aantal inwoners, dan komt het college uit op een bedrag per inwoner van 342,00. Ruim 200,00 per inwoner lager!

Het college heeft vanmorgen zowel bij het CBS als bij Omroep Brabant met nadruk om een rectificatie gevraagd.