Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 12 april 2005

OW-6328 Advisering levering/aanbesteding natuursteen Pleinenplan De voorzieningenrechter in Maastricht heeft op 14 maart jl. beslist dat de gemeente Heerlen de opdracht tot het leveren van natuursteen ten behoeve van het Pleinenplan opnieuw moet aanbesteden. Dit betekent dat de gemeente Heerlen met een ongewenste vertraging wordt geconfronteerd en de beoogde datum van de start van het Pleinenplan niet kan worden gehaald. Om op zo kort mogelijke termijn, met een minimum aan (juridische) risico's en binnen de vastgestelde financiële kaders, te komen tot contractering van zowel een leverancier van natuursteen als een aannemer van het werk Pleinenplan, is de Brinkgroep benaderd met het verzoek te adviseren en werkzaamheden te verrichten voor het bovengenoemde aanbestedingsproces De keuze viel op de Brinkgroep omdat dit bureau ruime expertise heeft op het gebied van aanbestedingen. Door het aantrekken van dit bureau wordt de voortgang van het pleinenplan geoptimaliseerd en kan tijdig worden ingespeeld op juridische en financiële risico's.

CSA-6132 Ombudscommissie

Een klacht over een gedraging van een ambtenaar wordt door de afdeling Juridische zaken afgehandeld. Uitgangspunt is een informele afdoening, gericht op een oplossing. Lukt dat niet, dan volgt een formele uitspraak door de leidinggevende. Voor bestuurders en raadsleden werkt dat op een vergelijkbare manier. Is iemand het met deze klachtafhandeling niet eens, dan kan hij nu nog naar de Gemeentelijke Ombudscommissie. Als die per 1 januari 2006 wordt opgeheven, treedt de Nationale Ombudsman daarvoor in de plaats. Opheffing van de eigen commissie wordt aan de raad voorgesteld, omdat die vanwege te wijzigen wetgeving per 1 januari 2006 niet meer mag worden bijgestaan door gemeenteambtenaren. De werkwijze wordt daarmee te omslachtig. Omdat de Gemeentelijke Ombudscommissie door verloop en overlijden nog maar één lid kent, wordt het onlangs afgelopen lidmaatschap van de heren R.H.M. Bodewitz, mr. J.A.J. ter Huurne en P.G.J. Paquay verlengd tot 1 januari 2006.

SO - 5061 Proef met regels rondom uitbreiding woningen De gemeente wil het inwoners makkelijker maken hun woning uit te breiden door heldere regels op te stellen over wanneer een aanpassing van het bestemmingsplan mogelijk is. Deze nieuwe regels worden voorlopig bij wijze van proef voor de duur van een jaar gehanteerd waarna ze geëvalueerd en bijgesteld worden. Zie persbericht voor meer informatie.

OW - 3880 Parkeren Medipoint/ Molenberg
Het college heeft besloten om een parkeerschijfzone te maken van het gebied bij de winkels op de hoek Voskuilenweg en de Zondagstraat. Hierdoor wordt lang parkeren bij de winkels aangepakt, waardoor er meer parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn voor het winkelend publiek. Daarnaast heeft het college besloten om aan een klein stuk van de Voskuilenweg vergunningparkeren in te voeren. Door een parkeervergunning aan te schaffen kunnen de bewoners weer parkeren in de buurt van hun woning.

Beide maatregelen zijn noodzakelijk vanwege de forse parkeerproblematiek die ontstaan is na de vestiging van gezondheidsboulevard Medipoint en DocMorris aan de Voskuilenweg. De gemeente is in gesprek met de directies van Medipoint en DocMorris om het parkeerprobleem tegen te gaan. In afwachting van een definitieve oplossing wordt nu verlichting gezocht in tijdelijke maatregelen.


---- --