LEI

persbericht / nr. 1804

12-april-2005

Regionale samenwerking biologische bedrijven stimuleert afzet

Samenwerking van biologische land- en tuinbouwbedrijven binnen een regio kan leiden tot iets lagere prijzen en een breder assortiment biologische streekproducten. Beide effecten zijn van belang om een impuls te geven aan de afzet van biologische producten. De gevolgen voor de groei van het areaal biologische landbouw blijven overigens bescheiden. De aanzet tot samenwerking zal van de biologische bedrijven zelf moeten komen. De overheid kan indirect bijdragen door het bieden van faciliteiten en vereenvoudigde regelgeving. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR in een studie in opdracht van het ministerie van LNV.

Regionale clustervorming zou één van de mogelijkheden kunnen zijn om de door de overheid gewenste groei van de biologische landbouw te stimuleren. Bij clustervorming moet worden gedacht aan intensieve samenwerking tussen bedrijven, zowel binnen één schakel van de keten (horizontale samenwerking) als in opeenvolgende schakels (verticale samenwerking). Het gaat daarbij om bedrijven die geografisch dicht bij elkaar liggen.

Om beter zicht te krijgen op de mogelijke voordelen van clustervorming en de rol van de overheid daarbij hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van de ervaringen in een aantal bestaande samenwerkingsverbanden. Samenwerking binnen de biologische sector is vooral gericht op gemeenschappelijke inkoop, productie, verwerking en afzet. Dit levert soms kostenvoordelen op, waardoor producten goedkoper kunnen worden aangeboden. Daarnaast kan een grotere groep consumenten met een breed pakket streekproducten worden bediend. Het gaat echter in het algemeen om bescheiden effecten, waaraan geen al te grote groeiverwachtingen voor de biologische landbouw moeten worden gekoppeld.

De overheid kan particuliere initiatieven tot regionale clustering stimuleren door bij bestemmingsplannen en hinderwetvergunningen rekening te houden met de verwerking en verkoop van biologische producten. Provinciaal en lokaal kan de overheid het clusteringsproces ondersteunen door middel van coördinatie en financieringshulp, onder meer op basis van programma's voor plattelandsontwikkeling.
---

Regionale clustering biologische landbouw; Randvoorwaarde voor groei?. Het rapport bestellen 'rapport 6.05.04'.