Gemeente Kerkrade
---

12.04.05: Nieuwe toeristische faciliteiten in Kerkrade

In het centrum van Kerkrade komt een betere aanduiding van de toeristische attracties en publieke instellingen. De voetgangersbewegwijzering zal bezoekers van Kerkrade verwijzen naar onder andere de Markt, het Industrion, het GaiaPark Kerkrade Zoo, de Schacht Nulland, het winkelgebied, het Raadhuis, het Parkstad Limburg Theater Kerkrade etc. Daarvoor zijn er verschillende looproutes ontworpen tussen de verschillende objecten. Met als centraal punt de Markt zijn er bijvoorbeeld routes naar het station en de Schacht Nulland, het Stadspark, het GaiaPark en tenslotte de abdij Rolduc. De toeristische attracties zijn ook opgenomen in een folder die onlangs is uitgekomen.

Plan
Volgens wethouder Peter Thomas van toerisme bleek er een grote behoefte te bestaan aan een goede bewegwijzering in het centrum. Daarvoor is een plan opgesteld waarbij een inschatting is gemaakt van de te bewegwijzeren objecten en de looproutes. Uitgangspunt was om het nieuwe systeem in te voeren met het oog op het gastvrije jaar 2005 waarin Kerkrade weer bezoekers zal trekken ter gelegenheid van het FIFA WK voetbal tot 20 jaar, het WMC, maar ook door het GaiaPark.

Plaatsing borden
Doordat gebruik wordt gemaakt van separate panelen en palen is het systeem toekomstvast. Eventuele wijzigingen / toevoegingen zijn eenvoudig uit te voeren. De plaatsing van de borden zal gefaseerd plaatsvinden. De meeste palen/panelen zijn reeds geplaatst in week 13 en zullen binnenkort aangevuld worden op enkele plaatsen voor bijvoorbeeld aanvullende routes naar GaiaPark. De 25 zwarte palen en aangebrachte panelen zijn dusdanig hoog om onder andere vandalisme te voorkomen en zijn tevens met de witte belettering goed zichtbaar voor voetgangers.

Toeristische folders
De folder die onlangs is uitgekomen heeft de gemeente Kerkrade in samenwerking met de VVV-Zuid-Limburg ontwikkeld en is op dit moment al te verkrijgen bij de VVV's. Hij is in het Nederlands, in het Engels en in het Duits. In totaal gaat het om een eerste lichting van 25.000 exemplaren. Verder is de gemeente op dit moment samen met de VVV ook bezig met een themabrochure. Deze zal voor de zomer nog gereed zijn.