Rijksuniversiteit Groningen

040 - Marc Chavannes hoogleraar Journalistiek

Datum: 12 april 2005

NRC-redacteur Marc Chavannes is per 1 januari 2006 benoemd tot hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel behoort bij de Faculteit der Letteren en maakt deel uit van de afdeling Journalistiek. Marc Chavannes is thans correspondent van NRC Handelsblad in Washington.

Marc Chavannes studeerde rechten in Leiden en journalistiek aan Columbia University in New York. Hij vervulde bij NRC Handelsblad vele functies, waaronder die van politiek redacteur en adjunct-hoofdredacteur. Hij was voor zijn krant correspondent in Londen, Parijs en nu Washington. Hij gaf gastcolleges aan universiteiten in binnen- en buitenland en schreef enkele boeken, waaronder De Stroperige Staat en Frankrijk achter de schermen.Hij kreeg in 1988 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

Chavannes, die in deeltijd blijft schrijven voor NRC Handelsblad, volgt prof. Harry Lockefeer op, de oud-hoofdredacteur van de Volkskrant die deze leerstoel sinds 1996 bekleedt en in het voorjaar van 2006 met emeritaat zal gaan.

De Rijksuniversiteit Groningen beschikt binnen de Faculteit der Letteren over een masteropleiding Journalistiek. Enerzijds wordt aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek en theorievorming inzake journalistiek en journalistieke cultuur. Anderzijds worden de studenten voorbereid op de beroepspraktijk. De opzet is multimediaal, met specialisatiemogelijkheden voor schrijvende journalistiek en voor radio- en televisiejournalistiek. Jaarlijks worden 45 studenten toegelaten.

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. S. Buurke, coördinatorjournalistiek, tel. (050) 363 5992, e-mail: M.S.D.Buurke@let.rug.nl