Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 15
UIT HET PLUCHE!
Babyboomers plaatsmaken

Babyboomers verwijten de jonge generatie niets van hun leven te maken: ze durven geen keuzes te maken en hebben geen ambitie. 'Jullie houden onze banen bezet' dienen de jongeren hen van repliek. Over een paar jaar, als de babyboomers massaal aanspraak op pensioen gaan maken, zal het conflict tussen de 'protest generatie' en de generatie 'pech', 'Nix' en 'patat' pas echt losbarsten.
Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat op 12 april 2005, aanvang 20.00 uur. Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree ¤ 3,5/ ¤ 2, met korting. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Debat onder leiding van Martin Sommer, journalist de Volkskrant met: Niny van Oerle, Tweede-Kamerlid CDA en voorzitter van (www.zowilikoudworden.nl), Antoon Blokland, voorzitter CNV jongeren, Elsbeth Etty, columniste NRC Handelsblad, en Joop Schippers, hoogleraar Arbeids- en Emancipatie-economie verbonden aan het Economisch Instituut van de Universiteit Utrecht.

In 2010 gaan de eerste babyboomers met pensioen, de grijze golf zal daarna snel toenemen. De generatie pech: in de jaren zestig geboren, in de jaren tachtig geen baan gevonden, moet dan gaan betalen voor de welvaart van de ouderen. Is ze daar echter wel toe bereid? De generatie pech heeft altijd in de schaduw gestaan van de babyboomers. De naoorlogse generatie is opgegroeid met de gedachte van de culturele revolutie van de jaren zestig,. Ze heeft de generaties na haar, waaronder ook haar eigen kinderen de patatgeneratie, duidelijk laten weten dat 'alles al een keer gebeurd is' en wel veel beter, groter en radicaler.
Dat beeld wordt nog versterkt doordat de jonge generatie elke kans op succes ontnomen wordt omdat de babyboomers alle hoge posities bezetten. En dan durven ze nu ook nog eens te pleiten voor solidariteit inzake hun pensioengelden?

TUMULT & de Volkskrant