Gemeente Rotterdam

Nr. 57
12 april 2005

Samenhang in aanpak onderkant woningmarkt werpt vruchten af

Rotterdam krijgt kamerverhuur

beter onder controle

Het eerste jaar van het project Souterrain van de woningmarkt is succesvol geweest, dat blijkt uit de voortgangsrapportage 'Het Souterrain van de woningmarkt, Jaarverslag 2004'. De meeste doelen die de gemeente zichzelf had gesteld, zijn gehaald. Vorig jaar hebben diverse betrokken organisaties voor het eerst de handen ineengeslagen om de situatie aan de onderkant van de Rotterdamse woningmarkt te verbeteren.

Ruim 85% van de gestelde doelen voor 2004 werd gehaald, waarbij de nadruk lag op het terugdringen van het aantal illegale kamers en het tegelijkertijd vergroten van het legale aanbod op de Rotterdamse woningmarkt.

Uit het rapport blijkt dat vooral in Charlois, Delfshaven en Feijenoord tegen illegale kamerverhuur is opgetreden. De legale kamerverhuur heeft in de gehele stad een belangrijke stimulans gekregen. Leges voor het verkrijgen van een vergunning voor legale pensions hoeven niet meer betaald te worden als de bonafide kamerverhuurder zich laat certificeren door een erkende instelling. FlexWonen, een samenwerking tussen drie woningcorporaties, verzorgt voor bijzondere groepen kamerbewoners woon of woonzorgbegeleiding. En, om de spreiding van pensions over de stad te bevorderen, heeft de gemeente per deelgemeente het maximale aantal te vestigen pensions vastgesteld.

Achtergrond
In februari 2004 heeft het college van B&W het uitvoeringsprogramma 'Souterrain van de Rotterdamse woningmarkt' vastgesteld. Aanleiding hiertoe was het verzoek van het college om te komen tot een samenhangende aanpak van de problemen in de onderkant van de woningmarkt. Het uitvoeringsprogramma wordt voor dit onderdeel beschouwd als een uitwerking van het actieprogramma 'Rotterdam zet door' en beschrijft het totaal aan maatregelen ter verbetering van de situatie aan de onderkant van de woningmarkt.

Opgave
Bij de aanpak van de problematiek van het souterrain spelen drie thema's waarbinnen maatregelen nodig zijn: handhaving, aanbod & instroom en zorg. Kort samengevat gaat het om: . het terugdringen van illegale kamerverhuur door (een uitbreiding van) repressieve maatregelen; . het beperken van de instroom in het souterrain door te voorkomen dat enerzijds probleemgroepen zich in Rotterdam vestigen en anderzijds mensen in de stad zodanig afglijden dat ze in het souterrain terechtkomen; . het voorkomen van probleemconcentraties door een betere (regionale) spreiding van het aanbod op de Rotterdamse woningmarkt en het leveren van meer legale alternatieven.

noot voor de redactie/