GroenLinks

Felle kritiek op voorstel langduris bewaren dataverkeer

Opslag data, ook van sms

11 april 2005

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vroeg deze week de Luxemburgse voorzitter van de EU om opheldering over een omstreden voorstel voor buitensporige opslag van dataverkeer van internet, vaste en mobiele telefonie. Onderzoek naar effectiviteit willen de Europese ministers niet afwachten.

Europese opsporingsdiensten dringen aan op toegang tot de verkeersgegevens van aanbieders van internet, vaste en mobiele telefonie. Dit houdt in dat zij het bel-, mail- en surfgedrag van iedereen willen kunnen opslaan om meer armslag te hebben in de strijd tegen het terrorisme. Zweden, Frankrijk, Ierland en het Verenigde Koninkrijk hebben vorig jaar gezamenlijk een voorstel ingediend om de verkeersgegevens van iedereen gedurende één tot drie jaar verplicht te bewaren. Buitenweg stelde maandag 11 april vragen in het Europees Parlement aan de Luxemburgse EU-voorzitter.

Haast
"Een typisch voorbeeld van spierballenvertoon die moet laten zien dat de politici daadkrachtig optreden", aldus Buitenweg. "Streng, strenger, strengst moet zorgen voor meer veiligheid, maar niets wijst erop dat de maatregel effectief is." Ook minister Donner wacht niet op de uitslag van het onderzoek naar nut en noodzaak van de maatregelen dat gaande is maar stemt nu reeds in met de plannen. "Waarom die haast ? In plaats van goed te kijken naar de analyse wat al deze maatregelen opleveren, jassen de Europese ministers deze wellicht nutteloze - en voor providers bovendien zeer kostbare - maatregelen erdoor."

Verzet
Burgerrechtenorganisaties als het Nederlandse Bits for Freedom hebben felle kritiek op het voorstel. Ze vinden dat de privacy van burgers ernstig geschonden zal worden wanneer ieders gedrag onder toezicht wordt geplaatst. Ook de aanbieders van communicatiediensten hebben hun ongenoegen uitgesproken. De kosten van een dergelijke opslag zouden buitensporig hoog zijn.

Parlement omzeilen
Het Europees Parlement moet een advies uitbrengen over het voorstel, maar heeft geen doorslaggevende stem als het om misdaadbestrijding gaat. Buitenweg verweet de justitieministers dat ze parlementaire controle over het omstreden voorstel willen omzeilen, door de verplichte opslag van dataverkeer in het kader van misdaadbestrijding onder te brengen.

Sluw maar ondemocratisch
Volgens de Europese Commissie valt het voorstel onder de interne markt, daar het om uitvoeringsmaatregelen voor in dit geval de telefoonbedrijven en internetproviders gaat. De Raad van Ministers willen het echter onder misdaadbestrijding onderbrengen. In het eerste geval heeft het Europees Parlement medezeggenschap, in het laatste alleen adviesrecht (met de Europese Grondwet zou het Europees Parlement ook voor misdaadbestrijding medezeggenschap hebben). "De Europese justitieministers willen het voorstel naar zich toetrekken om zo parlementaire controle te voorkomen. Sluw maar ondemocratisch en in dit geval ook onterecht. Het zijn maatregelen voor de interne markt, er staat niets in over wie toegang gaat krijgen tot die gegevens of hoe zich dat justitieel zal vertalen." De Europese Commissie heeft nu de lidstaten met klem verzocht hun voorstel in te trekken. Zij wil zelf met een beter gestaafd voorstel komen, waar het Europees Parlement wel over mee kan beslissen.

«