Politiebond ACP

Nieuws uit het landelijk overleg

Op donderdag 13 en 14 april 2005 vond weer het overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) plaats. Namens de Politievakorganisatie ACP schoven Gerrit van de Kamp en Esmé Rijs aan.

In het landelijk overleg kwam een grote hoeveelheid aan onderwerpen aan bod. Wij spraken onder andere over de RTGP, Nationale Recherche, PO2002 en de infiltratieteams.

Rechtspositionele consequenties RTGP

Het onderwerp Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Politie (RTGP) is al vaak aan de orde geweest. Bij het opstellen van een plan van aanpak om te komen tot aanpassingen in de RTGP (eind 2006), heeft de minister herhaaldelijk aangegeven dat er géén rechtspositionele consequenties kunnen zitten aan het enkel en alleen niet halen van de RTGP. De ACP heeft gevraagd of de minister dit standpunt naar de korpsen toe duidelijk wil maken. De minister is echter van mening dat de korpsen op de hoogte zijn van dit standpunt en zag geen reden om dit officieel te communiceren. Pas wanneer in de praktijk zou blijken dat er korpsen zijn die wel rechtspositionele consequenties verbinden aan het niet halen van de RTGP, zou hij er over nadenken. De ACP heeft daarop een aantal documenten aangeleverd waaruit blijkt dat er korpsen zijn die er wel een andere opvatting op na houden. De minister vindt dit vooralsnog niet genoeg bewijs dat er in de praktijk ook daadwerkelijk zo met het niet halen van de RTGP wordt omgegaan. Wij hebben gezegd dat dit voor ons een keihard punt is en dat we in de toekomst niet meer zullen meewerken aan regelingen die als instrument gebruikt kunnen worden om mensen al dan niet in dienst te houden. De documenten worden op dit moment nogmaals door de minister bekeken.

Dienst Nationale Recherche

In het vorige overleg is het onderwerp personeelsarrangementen voor de Dienst Nationale Recherche (DNR) aan bod geweest. Tijdens deze bijeenkomst hebben wij gevraagd naar de stand van zaken. Het blijkt dat bijna alle regios op dit moment een personeelsarrangement hebben ondertekend. De regios waarbij dit niet het geval is, zullen dit nog in de maand april doen. In een personeelsarrangement worden afspraken gemaakt over de manier waarop iemand terugkomt in het korps van herkomst na een tijd gewerkt te hebben bij de DNR.

Maximum aanmeldingen DNR

In het korpsblad van Amsterdam-Amstelland wordt aangegeven dat er een maximum is gesteld aan het aantal collegas dat naar de Nationale Recherche kan gaan. In dit korps zou het aantal van 71 aanmeldingen zijn bereikt. Collegas die ook naar de DNR willen maar niet binnen het aantal van 71 vallen, kunnen gaan maar krijgen geen baangarantie bij terugkeer. De bonden hebben de minister gevraagd of er een limiet is gesteld aan het aantal collegas dat naar de DNR kan gaan per korps. Daar is ons namelijk niets over bekend. Het kan in ieder geval niet zo zijn dat deze collegas "vogelvrij" zijn als zij besluiten een aantal jaar bij de DNR te gaan werken. Let daarom op wanneer u denkt aan een tijdelijke loopbaan bij de DNR en ga eerst na bij personeelszaken hoe de terugkeer in het eigen korps is geregeld na afloop van de DNR.

Evaluatie PO2002

Dit jaar wordt het nieuwe politieonderwijs PO2002 uitgebreid geëvalueerd. De evaluatie wordt uitgevoerd in opdracht van de minister. Voor de evaluatie zal medewerking van onder andere de korpsen en de Politieonderwijsraad (POR) worden gevraagd en als programmadirecteur voor de uitvoering van de evaluatie is iemand van buiten de Politieacademie (maar wel uit de politie organisatie) aangetrokken. De politiebonden hebben de minister geadviseerd na te gaan of deze aanstelling bevorderlijk is voor de objectiviteit van de evaluatie. Er kan namelijk op deze manier een situatie ontstaan waarbij er sprake is van "de keurslager die zijn eigen vlees keurt". De minister zal de beweegredenen nagaan voor deze aanstelling.

Verhoging koop- en behoudtoelage infiltratieteams

Collegas die werken in infiltratieteams ontvangen op dit moment een zogeheten koop- en behoudtoelage van 6% voor het zware werk dat zij doen onder zeer bijzondere omstandigheden. De bonden vinden dat het werk van een infiltrant wordt onderschat. De functie wordt volgens ons structureel te laag gewaardeerd. Het gaat hier om een principieel punt: collegas die infiltrantenwerk doen mogen vanuit de eigen organisatie niet afgebrand worden! Daarom is aangegeven dat gekeken moet worden naar de waardering van de functie (FuWaPol). Wanneer de functie adequaat omschreven zou worden, zou er een hogere waardering uitkomen. Hierbij spelen afbreukrisico en intensiviteit van het werk een belangrijke rol. De bonden en de minister zijn overeengekomen dat er een gezamenlijk verzoek aan de functiewaarderingscommissie wordt voorgelegd om te bezien of er aanleiding is de functie van infiltrant anders te waarderen. Tot de uitkomst bekend is, wordt de koop- en behoudtoelage (onder andere tenaamstelling) verhoogd naar 9%. Wanneer het advies van de commissie leidt tot een hogere inschaling, vervalt de toelage van 9% terug naar de huidige 6%. Op dat moment zal de minister bekijken wat er met de 6%-toelage gebeurt. De procentuele verhoging van de tijdelijke toelage gaat in zodra de regeling een feit is (per 1 juni of 1 juli 2005).

Terug