Ministerie van Buitenlandse Zaken

Spits, 14 april 2005

Artikel door: Bernard Bot, Minister van Buitenlandse Zaken

"Nederland in Europa: meedoen is meebeslissen"

Nederland is in veel opzichten de toegangspoort van Europa. Van de Nederlandse export blijft maar liefst 80 procent binnen de Europese Unie. Onze invoer is voor 60 procent afkomstig uit de andere lidstaten. Wanneer je als land economisch zo met Europa verweven bent, moet je ook politiek in Brussel meepraten. Wij moeten er bij zijn wanneer daar besluiten worden genomen. Krachtig voor de nationale belangen opkomen doe je niet vanuit een isolement. Wie wil meespelen moet met beide benen midden in Europa staan.

Dan moeten er wel duidelijke en eerlijke spelregels zijn. Die staan nu in de Europese Grondwet. Er komt meer democratie, want het Europees Parlement krijgt meer bevoegdheden. Ook worden de rechten van de burger duidelijker vastgelegd. De Grondwet geeft bovendien meer duidelijkheid over wat Brussel wel en niet mag. Aan overbodige regels uit Brussel hebben we immers geen behoefte. Gebeurt dat toch, dan kan de Tweede Kamer samen met andere nationale parlementen aan Brussel een gele kaart geven en de zaak terugsturen met de opdracht: overdoen!

Veel Nederlanders vinden dat de lidstaten onderwerpen als asiel, immigratie en visumverlening samen moeten regelen. De nieuwe Grondwet voorziet daarin. Ook roept de nieuwe grondwet een Europese minister van buitenlandse zaken in het leven. Nederland behoudt zijn nationale stem, maar de Europese minister van buitenlandse zaken zorgt ervoor dat de lidstaten elkaar niet tegenspreken. Zo wint Europa ook mondiaal gezien aan overtuigingskracht.

Als Nederland in Europa aan de kant gaat staan, kunnen we de toekomst van Europa ­ en dus van Nederland ­ minder goed beïnvloeden. Laten we er dus samen voor zorgen dat Nederland vooraan blijft staan zoals we dat in het verleden ook steeds hebben gedaan. Nederland behoort tot een van de zes oprichters van wat nu de Europese Unie heet. Steun op 1 juni de Grondwet en geef Nederland een kans om volop mee te doen in het besluitvormingsproces in Brussel. Want we moeten voortgang maken met de bestrijding van criminaliteit, van terrorisme. En we willen er bij zijn als het gaat over voor Nederlanders belangrijke terreinen als handel, milieu en rechten van de burger.

Onze toekomst wordt voor een groot deel in Europa bepaald. Daar moeten we greep op houden!