Nederlandse Hartstichting

Hart- en vaatziekten, ook bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1 in Nederland

Opening nieuwe veilige wandelroute in Hart- en vaatziekten, ook bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1 in Nederland
14-4-2005
Den Haag, 12 april 2005 - Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook geldt voor vrouwen. De Hartstichting sluit dit voorjaar aan bij projecten van Marie Claire en het Leids Universitair Medisch Centrum om dit gezondheidsprobleem bij vrouwen onder de aandacht te brengen.

Jaarlijks overlijden meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Daarmee zijn hart- en vaatziekten voor zowel mannen als vrouwen doodsoorzaak nummer één en veroorzaken meer doden dan alle soorten kanker bij elkaar. De vooronderstelling dat hart- en vaatziekten mannenziekten zijn, is dus een fabeltje.

Eén van de oorzaken is dat vrouwen zich te weinig bewust zijn van de risico's van hart- en vaatziekten voor hen. Ook binnen de medische professie is weinig aandacht voor de risico's die vrouwen lopen. Terwijl de fysiologie, het ziekteproces, de klachtenpresentatie en de resultaten van behandeling bij vrouwen wezenlijk anders zijn dan bij mannen.

In 2005 bestaat het tijdschrift Marie Claire 15 jaar in Nederland. Ter ere van dit jubileum werkt Marie Claire samen met de Hartstichting aan de speciale actie 'Denk met je hart'. Hartenkreten van vijf Bekende Nederlanders zijn geplaatst op trendy T-shirts. Deze zijn te koop bij de Bijenkorf en Etos en kosten inclusief het jubileumnummer van Marie Claire EUR 15,-. De opbrengst van de T-shirts gaat naar de Hartstichting.
Naast de verkoop van de T-shirts wordt er in het jubileumnummer van Marie Claire ruimschoots aandacht besteed aan hart- en vaatziekten bij vrouwen. Risico's voor hart- en vaatziekten en leefstijlfactoren die hierop van invloed zijn komen per leeftijdsgroep aan bod.

In juni start het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met de campagne ?Hart alarm voor vrouwen'. In dat kader organiseert de Hartstichting samen met het LUMC op 18 juni 2005 een publieksdag voor vrouwen. Tijdens deze dag kunnen vrouwen hun cholesterol en bloeddruk laten testen, vragen stellen aan artsen en patiënten, worden er demonstraties gegeven over de Automatische Externe Defibrillator en het maken van een ECG en zijn er diverse stands aanwezig met informatie over hart- en vaatziekten.