Gemeente Alkmaar


Alkmaar verstrekt eerste Starterslening

Alkmaar, 14 april 2005

Sinds de invoering van de Starterslening op 1 maart heeft de gemeente Alkmaar acht Startersleningen verstrekt. De eerste lening werd toegekend aan starter Jerry Beentjes, die op 11 april 2005 symbolisch een `cheque' voor zijn Starterslening ontving van wethouder Ad Godijn van wonen. Met de Starterslening wil de gemeente Alkmaar inwoners die net te weinig geld hebben om een woning te kunnen kopen te hulp schieten.

Naast Jerry Beentjes is er nog een behoorlijk aantal inwoners dat belangstelling heeft getoond voor de Starterslening. De gemeente verwacht de komende maand naast de al toegekende acht leningen aan nog zeker zes personen een lening te kunnen verstrekken.

Versterking positie
De Starterslening is bedoeld als steuntje in de rug voor inwoners die net geen huis kunnen kopen. Hiermee wil de gemeente de positie van deze doelgroep in de woningmarkt versterken.

De lening bedraagt maximaal EUR 30.000,-. Het geld wordt geleend tegen gunstige voorwaarden. De eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en aflossing. Daarna betaalt hij een marktconforme rente en aflossing. Als blijkt dat de starter dan een te laag inkomen heeft om dit te betalen, kan een lagere maandtermijn worden afgesproken.

Criteria
Wie in aanmerking wil komen voor een starterslening, dient aan de volgende criteria te voldoen:

* De aanvrager moet minstens een jaar staan ingeschreven als inwoner van Alkmaar.

* Het maximum inkomen van de aanvrager mag maximaal EUR 37.000 bruto bedragen.

* De aanvrager moet jonger zijn dan 35 jaar. Deze leeftijdsgrens geldt niet als hij de woning koopt die hij nu al huurt.
* De maximale woningprijs is EUR 156.000, dit is inclusief de kosten voor benodigd onderhoud (voor zover die meer zijn dan EUR 2500) en exclusief de verwervingskosten.
De volledige voorwaarden en het aanvraagformulier staan op de site van de gemeente.

Meer informatie
Inwoners die meer informatie willen over de Starterslening, kunnen kijken op www.alkmaar.nl (onder gemeentebalie, Wonen & Bouwen, Starterslening) of contact opnemen met de heer Adrie Molenaar, telefoonnummer (072) 548 87 51.

14 april 2005