Gemeente Breda

Middeleeuwse uitbouw Bredase stadsmuur gevonden



Bij archeologisch onderzoek tijdens voorbereidende werkzaamheden voor het uitgraven van de Nieuwe Mark in het centrum van Breda zijn bijzondere vondsten gedaan.

Het gaat om de fundamenten van een 15e eeuwse uitbouw aan de rond 1400 gebouwde stadsmuur en verschillende fasen van de kademuur aan de oude Haven.

De muurfunderingen zijn gevonden bij de aanleg van een diepe drainagebuis bij de Vismarkt aan de Haven. Het gaat om flinke muurwerken van minstens 4 bij 6 meter, die dateren uit de 15e eeuw. Waarschijnlijk gaat het hier om een uitbouw van de stadsmuur zoals we deze kennen van historisch kaart- en beeldmateriaal van de Vismarkt. Onder en naast de muur zijn vele vondsten gedaan waaruit blijkt dat de kade vooral is opgehoogd met afval van de stadsbewoners. Naast aardewerkscherven zijn er bijvoorbeeld volop mosselen en dierlijk botmateriaal in de ophogingslagen aangetroffen. Waarschijnlijk is de stenen stadsmuur tussen de Tolbrug en de Vismarkt kort na 1384 gebouwd. Om de middeleeuwse muren voor de toekomst te behouden, zullen de oude fundamenten zoveel mogelijk worden ontzien. De middeleeuwse stadsmuur werd rond 1538 in zijn geheel gesloopt tot op het maaiveld, waarna al snel begonnen werd met de aanleg van de eerste havenkade. Hiervan zijn verschillende fasen teruggevonden, die direct naast de oostelijke muur van de parkeerkelder liggen.

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van de vakdirectie cultuur van de gemeente Breda en vindt uit praktisch oogpunt gelijktijdig plaats met de aanleg van de drainage. Omdat het onderzoeksterrein vlak naast de openbare weg ligt zijn de middeleeuwse muurfundamenten goed zichtbaar en is er veel belangstelling vanuit het publiek.

Breda, 14 april 2005