Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, vrijdag 8 april 2005 vl/rf

VOORZITTER NEEMT ONDERZOEKSRAPPORT
BBSH IN ONTVANGST

De Voorzitter van de Tweede Kamer, de heer Frans W. Weisglas, neemt op donderdag 14 april aanstaande het onderzoeksrapport inzake het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) in ontvangst. Het rapport is op voorstel van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer opgesteld.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Rigo in Amsterdam. Rigo is verantwoordelijk voor de conclusies van het onderzoek. Een klankbordgroep vanuit de Kamer heeft de begeleiding verzorgd.

De aanbieding vindt plaats om 9.45 uur in de Groen van Prinstererzaal. Aansluitend is om 10.00 uur een persbriefing gepland door de voorzitter van de Klankbordgroep BBSH, de heer Depla, in samenwerking met de onderzoekers.

Het onderzoek heeft tot doel gehad inzicht te krijgen hoe woningcorporaties effectief kunnen worden aangestuurd. Dit op voorwaarde dat de maatschappelijke opgaven van woningcorporaties gewaarborgd zijn en uitgaande van een principiële gelijkwaardigheid tussen gemeenten, corporaties en huurders. Ander uitgangspunt is geweest dat er geen toename zou ontstaan van procesvereisten en administratieve lasten. De uitkomsten van het onderzoek kunnen door de Kamer worden gebruikt om de voorstellen van de minister te beoordelen.

In de klankbordgroep hebben zitting:

- de heer Depla (PvdA) (voorzitter);

- de heer van Bochove (CDA);

- mevrouw Veenendaal (VVD);

- mevrouw van Velzen (SP);

Op basis van het onderzoek zal de klankbordgroep een aantal hoorzittingen organiseren. Het onderzoek, de uitkomsten van de hoorzittingen en het slotdocument zullen de grondslag vormen van een debat dat met de regering zal worden gevoerd.