Gemeente Hellendoorn


Provincie kent subsidies toe aan gemeente Hellendoorn

De gemeente Hellendoorn heeft diverse grote projecten op stapel staan die van grote invloed zijn voor de toekomst van heel Hellendoorn. Het gemeentebestuur werkt hard aan de realisatie van deze projecten. Maar kan dat niet alleen. De provincie Overijssel draagt een flinke steen bij met de toekenning van subsidies voor verschillende projecten. De provincie heeft voor het project de Groene Mal een subsidie toegekend van 1.291.188 euro. Voor bodemsanering van een bedrijfslocatie aan de PC Stamstraat ontvangt de gemeente 500.000 euro.

Groene Mal
De Groene Mal Reggedalgebied Nijverdal is een samenwerkingsproject van het Waterschap Regge en Dinkel, Landschap Overijssel, Provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Rijkswaterstaat en de gemeente Hellendoorn. Het project richt zich op de herinrichting van een deel van het Reggedalgebied. Het Reggedal is een ecologische verbindingszone die reikt tot in het stedelijk gebied van Hellendoorn. Bij het project de Groene Mal gaat het om het gebied tussen Nijverdal en de woonwijk Kruidenwijk. In het project is ruimte voor natuurontwikkeling en de aanleg van een nevengeul van de Regge op de lage beekdalgronden ten zuiden van de Helmkruidlaan. Een ander onderdeel van het project is revitalisering van de Eversberg. De (her)inrichting is uitvloeisel van de Reconstructie van het landelijk gebied, de Reggevisie van het waterschap, de aanleg van de Noord Zuidverbinding en het Combiplan voor de Rijksweg 35. De herinrichting vindt gefaseerd plaats. In de eerste fase wordt het noordelijke deel van het projectgebied, direct ten zuiden van de Helmkruidlaan, aangepakt. Enkele jaren geleden is bij de landschappelijke inpassing van de atletiekbaan al een begin gemaakt met het project. De inrichting op deze plek geeft een goed beeld van hoe het totale gebied er straks uit komt te zien. In de eerste fase horen ook de aanleg van een retentievijver en een oeverzwaluwwand thuis. De retentievijver is momenteel in uitvoering, de oeverzwaluwwand is al grotendeels klaar. De wand ligt in de grondwal van de atletiekbaan. Voor de eerste fase van het project heeft de provincie Overijssel uit Europese subsidies een bedrag toegekend van â¬1.016.188 en vanuit het Actiefonds nog eens â¬275.000 voor de passage onder de Wierdensestraat.
Inmiddels werken de samenwerkende partijen aan een convenant. Deze partijen betrekken ook lokale organisaties bij de uitwerking.

Reggedal
Het project de Groene Mal Reggedalgebied Nijverdal streeft naar ontwikkeling van natte natuur als basis voor de ecologische verbindingszone, herstel van de veerkracht van het watersysteem en herstel en behoud van het waardevolle en recreatief aantrekkelijke landschap van het Reggedal.

Een meer dynamisch en veerkrachtig riviersysteem moet het waterbergend vermogen van Nederland versterken. Daarom wordt naast de huidige loop van de Regge een nevengeul aangelegd. Niet alleen voor de normale, dagelijkse waterafvoer, maar ook om, samen met de gronden tegen de rivier aan, bij hoog water extra water te kunnen bergen en eventueel extra water af te kunnen voeren. De meer "vrije" loop van de Regge kan de (natte) natuurontwikkeling bespoedigen. Voor de noodzakelijke aanpassing van de Regge wordt nauw samengewerkt met het waterschap Regge en Dinkel en het Landschap Overijssel.
De Groene Mal is indirect ook van betekenis voor de bedrijfsconcentratie van Koninklijke Ten Cate op de bedrijfslocatie Nijverdal Noord. De nevengeul maakt het mogelijk om daar waar ecologie en bedrijvigheid nu nog heel dicht op elkaar liggen meer afstand te creëren.

Landgoed Eversberg
Het landgoed Eversberg gaat teloor als er niet ingegrepen wordt. Een duurzame oplossing is revitalisering van het gebied in samenhang met de Groene Mal. Het project De Eversberg kan een oplossing bieden. Met dit project is de verdere achteruitgang van het gebied de Eversberg om te buigen naar een duurzame kwaliteitsverbetering die bijdraagt aan de ecologische ontwikkeling in het Reggedal. Aandacht in het project is er ook voor een goede recreatieve zonering en een aantrekkelijke inrichting met wandelpaden en lanen.
Naast natuur en infrastructuur is er veel aandacht voor de cultuurhistorie. Onderdeel van het project is de ontwikkeling van het voormalige landgoed Eversberg met herbouw van de karakteristieke havezate Eversberg tot hotel van hoog niveau, op basis van de regeling 'rood voor rood en groen principe'.
De gemeente en Landschap Overijssel begeleiden deze ontwikkelingen in het gebied De Eversberg en stimuleren dit vanuit een directe betrokkenheid bij de ecologische ontwikkeling van het Reggedal. Ook bij dit onderdeel worden lokale organisaties zoals de historische kring en de Milieuraad betrokken.

Noord Zuidverbinding
De Noord Zuidverbinding en Rijksweg 35 gaan het kwetsbare Reggedalgebied doorsnijden. Deze doorsnijdingen zijn alleen toelaatbaar bij een verantwoordelijke landschappelijke en ecologische inpassing. Daarmee dragen deze twee projecten ook bij aan de natuurontwikkeling in het Reggedalgebied.

PC Stamstraat
De provincie Overijssel kent de gemeente Hellendoorn ⬠500.000 subsidie toe uit het Actiefonds. De subsidie is bedoeld voor bodemsanering van de locatie PC Stamstraat, één van de bedrijfslocaties van Koninklijke Ten Cate in de gemeente Hellendoorn. Koninklijke Ten Cate en de gemeente Hellendoorn streven naar een concentraÂtie van de Nijverdalse bedrijfsactiviteiten van het concern in Nijverdal Noord. In overleg met de provincie is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden. Tegelijkertijd wordt gezocht naar een goede herbestemming van de vrijkomenÂde locaties. Prioriteit ligt bij de locatie aan de P.C. Stamstraat. Gezamenlijk worden de mogelijkheden voor woningbouw op deze locatie onderzocht. De provincie Overijssel selecteerde het project in 2004 als pilot voor versnelde woningbouw om het woningtekort in Overijssel terug te dringen. Knelpunt voor herontwikkeling van de locatie is de verontreiniging op drie locaties, deels door de bedrijfsmatige activiteiten van Koninklijke Ten Cate, deels door de demping van een gedeelte van een Regge-arm tussen 1850 en 1930. Het subsidiebedrag wordt hiervoor aangewend.