Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 15

vrijdag 15 april 2005

Welzijn Zaanstad, een nieuw perspectief

De in mei 2004 vastgestelde welzijnsvisie " Welzijn Zaanstad, een nieuw perspectief ", is door het College van B & W op een aantal onderdelen aangepast. Bij de besprekingen van de welzijnsvisie heeft de gemeenteraad het College gevraagd dieper in te gaan op de ondersteunende rol die de overheid heeft voor de zogenaamde civil society. In het welzijnsveld verandert veel. Belangrijkste trend is het toenemende beroep op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Er wordt gestreefd naar onderlinge solidariteit en mensen moeten in staat worden gesteld, om zoveel mogelijk deel te kunnen nemen aan de eigen samenleving. Bewoners en organisaties vervullen daar zelf een belangrijke rol in. De gemeente, als lokale overheid, kan goede initiatieven steunen en zorgen dat mensen die echt zorg nodig hebben dit ook krijgen. Deze uitgangspunten zijn nu verwerkt in de welzijnsvisie. Deze wordt ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden.

Gemeente onderzoekt samengaan Halt Zaanstreek en Halt Purmerend/ Waterland
De gemeente Zaanstad bekijkt hoe Halt Zaanstreek en Halt Purmerend/ Waterland kunnen samenvoegen. Reden is de opdracht van het ministerie van Justitie aan alle Haltbureaus in Nederland om het aantal Haltbureaus te verminderen tot 25 regionale. Dit moet uiterlijk per 1 januari 2006 gerealiseerd zijn. Voor Zaanstad en Purmerend houdt dit in dat de politieregio Zaanstreek / Waterland als minimale maat dient.

Gemeente koopt laatste pand Stationsstraat aan
B&W heeft ingestemd met de aankoop van het pand aan de Stationsstraat nummer 91. Dit pand moet worden gesloopt om plaats te maken voor een tijdelijke parkeervoorziening en mogelijke tijdelijke winkelvestigingen op het Noordschebos. Deze voorzieningen worden verplaatst van het Ankersmidplein naar het Noordschebos, omdat komende zomer de sloop van de parkeergarage aan het Rustenburg start. Op de plaats van de huidige parkeergarage verrijst een complex met een bioscoop met meerdere zalen, winkels, woningen en een ondergrondse parkeergelegenheid. Als de bouw in het voorjaar van 2008 gereed is, begint op het Noordschebos de bouw van een appartementencomplex.

Dienstrekeningen 2004
Het College heeft ingestemd met de verschillende dienstrekeningen. Via de dienstrekeningen leggen de directeuren van de verschillende gemeentelijke diensten verantwoording af over het verslagjaar 2004 aan het College. Het gaat om de dienstrekeningen van de Concernstaf en de diensten Stad, Wijken, Publiek, Stadsbedrijven en de Brandweer. Naar aanleiding van het overleg met de accountant moeten de laatste mutaties nog in de dienstrekeningen verwerkt worden. Dit is nodig om de dienstrekening te laten aansluiten met de Concernrekening 2004. Deze rekening verschijnt in mei 2005.

Ondertekening Grotestedenbeleid-prestatieconvenant

Op 11 maart ondertekenden Zaanstad en het Rijk het Grotestedenbeleid-prestatieconvenant voor de periode 2005-2009. Het College legt aan de Raad nu een eerste voorstel voor hoe de financiële middelen uit de convenant besteed kunnen worden. Het geld voor deze eerste periode wordt besteed aan projecten op fysiek, sociaal en economisch terrein in de periode 2005-2007. In de loop van de jaren komen er nog meer voorstellen voor besteding. Er zijn nu 15 projecten voorgedragen, zoals herstructurering Zuiderhout, Klauwershoek, uitvoering van het eerste deel van het bodemprogramma, integratie onderwijs en jeugdbeleid, sociale veiligheid en leefbaarheid etc.

Verder nam het college een besluit over:

* Afhandeling aanvragen schade voor schoolgebouwen
* Bestedingsvoorstel procesgelden veiligheid
* Inspraakprocedure artikel 19 lid 1 WRO en opstellen planologisch kader m.b.t. woningen lokatie Westzijde 256a t/m c te Zaandam
* Wijziging procuratie autorisatie CFA

* Overeenkomst met Loyalis maatwerkadministraties
* Tweede wijzigingsplan Poldegebied Assendelft
* Financiering sportgala

* Tussenrapportage beleidsgestuurde contractfinanciering