Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europese Commissie erkent probleem van organentekort (15/04/05)

Europarlementslid Brepoels (N-VA) pleitte voor een initiatief op Europees niveau om het dramatische tekort aan orgaandonoren op te vangen. In een officiële reactie op haar verzoek erkent de Europese Commissie (EC) zich bewust te zijn van het ernstige probleem en kondigt commissaris Kyprianou maatregelen aan.

In Europa sterven dagelijks mensen omdat de nationale wetgevingen op orgaandonatie niet goed geregeld of op elkaar afgestemd zijn. Het liberale beleid in Spanje, waarbij verzet van de familie niet tot de mogelijkheden behoort, werpt zijn vruchten af. Ook in België, gebaseerd op het "presumed consent systeem" (iedereen is potentiële donor tenzij hij/zij of de familie bezwaar aantekent) zijn er goede resultaten te noteren. Maar het kan beter, ook hier speelt de relatie arts-familie en de communicatie een grote rol. Dit blijkt uit de grote regionale verschillen voor de weigeringen in het ziekenhuis.

Verder wees Brepoels de EC op het belang van matching van organen in een Europees netwerk. Eurotransplant is nu al succesvol actief in Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.
Het sensibiliseren van de medici en para-medici en de bevolking is cruciaal. Verder kan onderzoek naar perfusiemechanismen, het inschakelen van hersendoden en het optrekken van de leeftijdsgrens voor donoren, het donatiecijfer ernstig opvoeren.

Hoewel de Europese Gemeenschap volgens het Verdrag niet de bevoegdheid heeft om regelgeving op te stellen voor de voorzieningen en dienstverlening op het gebied van gezondheidszorgen en medische verzorging (waaronder orgaandonatie valt), gaat zij toch in op de voorstellen van Brepoels.
De Commissie plant vervolgens tegen eind 2005 een document over orgaantransplantatie. Het zal ondermeer gaan over educatieve programma"s, informatiecampagnes, een effectenbeoordeling en een onderzoek naar aspecten zoals veiligheid, kwaliteit, organisatorische voorzieningen en ethische vraagstukken.

Deze aanpak is een eerste stap om op supranationaal niveau stappen te zetten, te bouwen aan een uniforme aanpak en regelgeving ten einde meer mensenlevens te kunnen redden.

Auteur:
Ondervoorzitter N-VA en Europarlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be