HBO-Raad

Technostarters Fontys wint HBO-Innovatieprijs 2005 15-04-2005

Het project âScouting en coaching van innovatieve technostartersâ van Fontys Hogescholen heeft de HBO-Innovatieprijs 2005 gewonnen. Het project heeft een onderwijsprogramma ontwikkeld om jong en innovatief talent te stimuleren een eigen onderneming te starten. Projectleider is Herbert Veenstra. De HBO-Innovatieprijs 2005 is gisteren door juryvoorzitter Véronique Timmerhuis (directeur Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid) uitgereikt op het jaarcongres van de HBO-raad.

De HBO-Innovatie prijs gaat naar het project dat het meest bijdraagt aan vernieuwing en innovatie van het onderwijs en de beroepspraktijk.

Het project âScouting en coaching van innovatieve technostartersâ is een samenwerkingsverband van Fontys, TU/e, BOM, NV Reede, Syntens, Rabobank en Philips, onder de naam Incubator 3+. Techniekstudenten kunnen hun competenties ten aanzien van ondernemerschap vergroten. Doel van Fontys is om ervoor te zorgen dat 10% van de techniekstudenten voor hun 35e zelfstandig ondernemer wordt. Het project ondersteunt studenten bij het opzetten van een eigen bedrijf. Daarnaast kunnen de technostarters gebruik maken van ervaren coaches die hen leren hoe ze een bedrijf verder kunnen uitbouwen.

Voorzitter Timmerhuis over de prijswinnaar: âHerbert Veenstra begeleidt met enthousiasme en bevlogenheid studenten in het vak van ondernemerschap. Sterk punt is zijn integrale aanpak in het hele onderwijsprogramma. Studenten worden al vroeg in hun studie geïnteresseerd voor het ondernemerschap. Vervolgens gaan ze tijdens de stage en afstudeerperiode aan de slag bij een startende onderneming om het vak te leren. Tenslotte worden pas afgestudeerden gefaciliteerd om een eigen bedrijf op te zetten met hulp van bedrijven en coaches in de regio.â

De jury bestaat uit:

- Véronique Timmerhuis, AWT

- Gijs van Dijk, LSVB

- Chiel Renique, VNO-NCW

De HBO-Innovatieprijs is dit jaar voor de eerste keer uitgereikt en wordt voortaan jaarlijks op het jaarcongres van de HBO-raad toegekend. De prijs is een kennisvoucher ter waarde van ⬠5.000,- en een kunstwerk van beeldend kunstenaar Willem Noyons.

(Zie ook de website van Fontys)

(Fotografie Hans Stakelbeek, FMAX)
[viewimage.cfm?img=PiVMO1gtTjJIT0ovKTkhQlpSRS5VPipDRC9bLEFdMF8nUyw9Oz0 2NVsK]