Gemeente Ede

nummer 68 / Ede, 7 april 2005

historische militaire optocht in Ede
Herdenkingsacitviteiten in de gemeente Ede

Dit jaar wordt op grote schaal de 60-jarige bevrijding herdacht. Ook in Ede vinden verschillende herdenkingsactiviteiten plaats. Op vrijdag 15 april onthult de Canadese militair attaché een herdenkingsmonument in Otterlo. Een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de slag in Otterlo op 15,16 en 17 april 1945. Op zaterdag 16 april trekt er een grote historische optocht door Ede met historische militaire voertuigen en mensen in uniformen en kleding uit de Tweede Wereldoorlog. Staatssecretaris Cees van der Knaap is hierbij aanwezig. En tenslotte wordt op 4 mei een informatiebord onthuld op de begraafplaats aan de Asakkerweg. Het bord geeft informatie over de militairen die rusten op dit kerkhof.

Otterlo 15 april
Op vrijdag 15 april om 14.45 uur onthult de Canadese militair attaché, de heer C. Heemskerk, samen met de burgemeester, R. Robbertsen, een monument ter nagedachtenis aan de Slag in Otterlo. In de nacht van 16 op 17 april 1945 vond deze slag plaats. Het was het laatste grote gevecht op Nederlands grondgebied voor de bevrijding op 5 mei 1945. De Slag kostte het leven aan zestien Canadese militairen en zes Britse militairen. Daarnaast kwamen vier inwoners van Otterlo om het leven, waaronder twee kinderen en een vader en een zoon uit één gezin. Het monument, dat staat aan de Dorpsstraat naast het algemene herdenkingsmonument, is een initiatief van het Comité 44/45. Dit comité zorgt ervoor dat er iedere vijf jaar een monument verrijst ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Zo waren zij de initiatiefnemers voor de tank bij de Simon Stevinkazerne en de maple leafs in de bestrating op het Bevrijdingsplein. Het monument is ontworpen door een leerling van het technisch college ROC A12. Uiteraard zijn Otterlos Belang en de gemeente nauw betrokken geweest bij het hele proces.
In het Dorpshuis is vanaf 15 april tot en met vrijdag 22 april een kleine tentoonstelling te zien met fotos van de dagen rond de bevrijding.
De Dorpsstraat is gedurende de plechtigheid, van 14.30 uur tot circa 15.30 uur afgesloten voor alle verkeer.

De avond van 15 april
Op vrijdagavond, van 18.00 uur tot 21.00 uur, is er al veel te zien op het terrein van de Simon Stevinkazerne. De meeste voertuigen zijn hier dan al aanwezig. Ook het Verbindingsmuseum is geopend. Al die bijzondere militaire voertuigen en al die deelnemers die op de kazerne overnachten, zullen aan deze avond een bijzondere sfeer geven. Iedereen is welkom.

Ede 16 april
Op zaterdagmorgen 16 april om 10.45 uur trekt er een grote historische optocht door het centrum van Ede. De stoet begint bij het Bevrijd ingsmonumentopdehoekvandeVossenakkerArnhemseweg.Om 11.00 uur bereikt de stoet de Klinkenbergerweg. Daar neemt staatssecretaris C. van der Knaap samen met de burgemeester het defilé af. Op het podium zullen ook leden van het voormalige verzet aanwezig zijn.
De tocht belicht verschillende gebeurtenissen uit de regio: de gevechten in de meidagen van 1940, de luchtlandingen van september 1944, de evacuatie van de Veluwezoom in het najaar van 1944 en de bevrijding in april 1945. Militairen in veldgrijs uit 1940, Britse Airbornes, evacués te voet en op de fiets, een kanon 6-veld met paardentractie, tanks en heel veel andere voertuigen trekken voorbij. In totaal gaat het om ruim 200 voertuigen, 41 motoren, 27 fietsen, 16 paarden en bijna 180 deelnemers te voet.
Gedurende tocht zal een aantal deelnemers zich afsplitsen en doorrijden naar Lunteren, Harskamp, Wekerom en Otterlo. Het historische deel van de stoet blijft echter compleet. De hele optocht is het beste te zien op de Arnhemseweg en aan de Klinkenbergerweg. Uiteraard ontbreekt ook de muziek niet. Het Fanfarekorps KL Bereden Wapens en het Tamboerkorps Verbindingsdienst lopen mee in de tocht. De Harmonie Ede speelt aan de Klinkenbergerweg.
De route loopt over de Arnhemseweg via de Klinkenbergerweg naar de Molenstraat. Vervolgens gaat de tocht via de IJssel de Schepperlaan, Veenderweg, Telefoonweg naar De Halte. Dit is het eindpunt van het historische gedeelte van de tocht. Naar verwachting zal dit om circa 12.30 uur zijn.

Zaterdagmiddag 16 april
Om 13.00 uur onthult wethouder A. Jonker een kunstwerk op het Bevrijdingsplein. De genodigden van het defilé zijn hierbij aanwezig. Op diverse plaatsen in het centrum zijn historische voertuigen uit de optocht te bekijken.
Op het Museumplein kan men genieten van muziek uit de jaren 40 en 50 van de Stg. Wilsons Army Show. Het Historisch Museum heeft een bijzondere tentoonstelling. Nog een speciale
bevrijdingstentoonstelling is te bezichtigen in het pand van voormalig modehuis Van de Weerd. Verder is er een militariabeurs en zijn er demonstraties van groepen die zich bezig houden met levende geschiedenis.
Ook in de dorpen zijn er bevrijdingsactiviteiten.

Verkeersmaatregelen

* Otterlo 15 april De Dorpsstraat is gedurende de plechtigheid, van 14.30 uur tot circa 15.30 uur afgesloten voor alle verkeer.
* Ede 16 april Gedurende de optocht wordt de route afgesloten voor alle verkeer. Ook alle toegangswegen zijn voor korte tijd afgesloten. Zodra de optocht voorbij is getrokken, worden de wegen weer vrij gegegeven. Borden geven de afsluitingen en de omleidingen aan.

* Lunteren 16 april Het centrum van Lunteren is de hele zaterdag afgesloten voor alle verkeer.

Informatiebord Asakkerweg 4 mei
Op 4 mei van 13.45 uur tot 14.15 uur vindt er een sobere plechtigheid plaats op de Asakkerweg ter gelegenheid van plaatsen van een informatiebord over de militairen die op de begraafplaats liggen begraven. Voorafgaand aan de plechtigheid is er om 13.15 uur een ontvangst in de aula van de begraafplaats. Daar zal ook gesproken worden door de burgemeester.
Op deze begraafplaats is een rij militaire graven van de Oorlogsgravenstichting. Er liggen Nederlandse en geallieerde militairen begraven. Het bord geeft informatie over de plek waar en de omstandigheden waaronder deze militairen om het leven zijn gekomen. Het informatiebord is eveneens een initiatief van het comité 44/45. Het bord is gratis ter beschikking gesteld door de firma Wall uit Arnhem.

---