AUTORITEIT FM

AFM: zorg over ontwikkelingen markt vastgoed-CV's

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit haar zorg over de risico's die een groeiend aantal particuliere beleggers in vastgoed-CV's en maatschappen loopt. Vooral nieuwe beleggers in vastgoed-CV's zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren en risico's die gepaard gaan met deze producten. De informatieverstrekking bij vastgoed-CV's schiet vaak tekort. Daarbij zijn er aanwijzingen voor belangenverstrengeling en twijfelachtige vastgoedtransacties, waardoor belangen van beleggers mogelijk worden geschaad. Dit blijkt uit het rapport Vastgoed-CV's en maatschappen dat de AFM op 15 april heeft gepubliceerd.

In de markt bestaat veelal een verkeerd beeld over het toezicht op beleggingsproducten, zoals vastgoed-CV's, maar bijvoorbeeld ook scheepvaart-CV's. Beleggers realiseren zich onvoldoende dat de AFM hier momenteel slechts beperkt toezicht op kan uitoefenen. Na invoering van nieuwe regelgeving in 2006 zal de AFM scherper toezicht kunnen houden. Volgens de AFM is het zaak dat de sector zelf ook meer verantwoordelijkheid neemt in het verbeteren van het vertrouwen in deze markt en in het verkleinen van de kans op incidenten.

Bij vastgoed-CV's en maatschappen gaat het om een bijzondere vorm van beleggen in vastgoed waarbij een beheerder, namens een groep van beleggers, vastgoedobjecten aankoopt, exploiteert en verkoopt aan het einde van een bepaalde periode. De opbrengsten, zoals huur en opbrengst van verkoop, en de kosten worden onder de beleggers verdeeld.

Aanhoudend lage rendementen op vastrentende waarden en aandelen, gecombineerd met een groot spaaroverschot, drijft meer particuliere beleggers naar alternatieve beleggingsvormen, waaronder vastgoed-CV's. Naar schatting beleggen momenteel circa 30.000 tot 60.000 beleggers in publiek aangeboden vastgoed-CV's en maatschappen.

Risico's
De AFM signaleert in het rapport een drietal concrete risico's: een gebrek aan transparantie, een integriteitsrisico en het risico van het beperkt toezicht.

De belegger in een vastgoed-CV of maatschap is vaak geheel afhankelijk van de door de aanbieder verstrekte informatie: Deze informatie is niet altijd van voldoende kwaliteit om tot een verantwoorde beleggingsbeslissing te kunnen komen, bijvoorbeeld omdat een degelijke onderbouwing van de rendementsprognoses en waardebepalingen ontbreekt. Vooral voor beleggers die geen kennis van de vastgoedmarkt hebben, is het hierdoor bijna onmogelijk om de beleggingspropositie op juiste waarde te schatten. Er zijn bovendien aanwijzingen voor het bestaan van een verhoogd integriteitsrisico in de markt voor vastgoed-CV's. Daarbij kan worden gedacht aan belangenconflicten bij de beheerder, dubieuze transacties tussen de oprichters van CV's en eigenaren van vastgoedobjecten en het bewust hanteren van
onbetrouwbare waarderingen.Tot slot lijkt in de markt een verkeerd beeld te bestaan over het huidige toezicht door de AFM. Slechts een deel van de markt voor vastgoed-CV's staat onder toezicht. Dit toezicht is vanwege de huidige wettelijke grondslag beperkt van aard en tijdelijk. In feite gaat het niet veel verder dan tot het moment van oprichting van de vastgoed-CV. Er is momenteel geen enkele vorm van toezicht door de markt zelf.

De AFM maakt zich sterk voor het benutten van de ruimte die nieuwe regelgeving biedt, om op die wijze het toezicht op vastgoed-CV's vanaf 2006 zo efficiënt en effectief mogelijk vorm te geven. De herziene Wet toezicht belegginginstellingen, de Wet financiële dienstverlening en de Prospectusrichtlijn zullen in 2006 naar verwachting tot een duidelijke verbetering in de toezichtsituatie leiden. Toezicht door de AFM alleen zal nooit afdoende zijn om de in dit rapport beschreven zorgpunten adequaat het hoofd te bieden. Een grote uitdaging ligt bij de markt zelf. Alleen al de ontwikkeling van een aantal best practices,- bijvoorbeeld op het gebied van taxaties, prognoses en verslaggeving - zou de transparantie en het vertrouwen in deze markt kunnen vergroten.
Daarnaast hebben beleggers een eigen verantwoordelijkheid. Verantwoord beleggen in vastgoed-CV's vereist een zeker kennisniveau van beleggen, de karakteristieken van de vastgoedmarkt en de aangeboden vastgoedproducten. Hierbij past een bepaalde inspanningsverplichting voor de aanbieder, maar ook voor de belegger.