Stadspartij Nieuwegein


College geen voorstander van heffen (water)toeristenbelasting

Begin oktober 2004 heeft de fractie van Stadspartij PGN een notitie over het verschijnsel (water)toeristenbelasting gepresenteerd. Deze week heeft het College van B&W gereageerd op het voorstel van Stadspartij PGN om deze belasting te heffen en om de opbrengst hiervan in te zetten voor de verbetering van het toeristisch / recreatief product Nieuwegein. In haar reactie stelt het College van B&W dat zij van mening is dat Nieuwegein geen (water)toeristenbelasting moet gaan heffen. Formeel kan Nieuwegein deze belasting wel heffen maar het grootste gedeelte zou moeten worden opgebracht door gasten die in het Mercure Hotel overnachten. Omdat dit voornamelijk zakelijke overnachters zijn vreest B&W voor wat zij noemt "imago schade" omdat zij hier niet als toerist zijn maar uit zakelijke overwegingen. Indien deze belasting wel zou worden geheven dan levert dit de gemeente Nieuwegein jaarlijks EUR 5.775,00 op. De heffing van watertoeristenbelasting ziet het B&W vanwege de hoge invorderingskosten niet zitten. Zij is van mening dat niet alleen watertoeristenbelasting zou moeten worden geheven aan gasten die verblijven in de Passantenhaven Vreeswijk en bij de Zeilvereniging de Lek maar ook bij waterrecreanten die verblijven aan de Hollandse IJssel, Herenstraat en Utrechtsestraatweg. De kosten van invordering van de watertoeristenbelasting bij met name deze groep zorgt voor een negatief saldo. Tot slot geeft het College van B&W aan dat in de herziene toeristisch-recreatieve beleidsvisie andere voorstellen zullen worden gedaan voor de financiering van het toeristisch - recreatief beleid.

De fractie van Stadspartij PGN heeft kennisgenomen van de visie van B&W. Zij betreurt het dat er niet is gekozen voor de invoering van (water)toeristenbelasting in Nieuwegein. Indien de keuze zou worden gemaakt om geen watertoeristenbelasting te heffen aan overnachters op boten aan de Hollandse IJssel, Herenstraat en Utrechtsestraatweg, dan zou de invordering van de (water)toeristenbelasting, na aftrek van de invorderingskosten, een positief saldo voor de gemeente Nieuwegein opleveren. B&W hanteert het argument dat toeristenbelasting niet moet worden verward met "liggelden" maar voor zover bekend bij de fractie van Stadspartij PGN worden aan personen die op bovengenoemde plaatsen overnachten ook geen liggelden berekend. Zij kiezen bewust voor een meer sobere overnachtingsplaats dan in bijvoorbeeld de Pasantenhaven Vreeswijk of de haven van Zeilvereniging de Lek.

Opmerkelijk is overigens dat het College van B&W wel opzoek gaat naar andere bronnen van financiering voor het toeristisch - recreatief beleid in Nieuwegein terwijl ze een geldbedrag dat kan worden geïnd door middel van (water)toeristenbelasting laat liggen. In een tijd waarin de financiële ruimte van de gemeente beperkt is, zeker na Nieuwegein Kiest, is dit ronduit jammer. Ook al is het te innen bedrag op jaarbasis misschien niet zo groot toch zou men er zeker een aantal dingen op toeristisch - recreatief gebied mee kunnen realiseren.
---

Deze pagina is bewerkt op Friday, 15-Apr-2005 08:34:56 CEST