Gemeente Deventer

Week 15, 15 april 2005

START CAMPAGNE AFVALLUUUH!

De Deventer wethouder Gerrit Berkelder trad deze week op als scheidsrechter op het schoolplein van de Montessorischool aan de Oudaenstraat. Vijftig leerlingen van groep 6, 7 en 8 speelden daar onder zijn leiding een mini-afvalrace. Vier enthousiaste teams maakten daarvoor een âvuilniszakâ open en sorteerden de afvalsymbolen die zij daarin vonden zo snel mogelijk.

Na afloop van de wedstrijd reikte de wethouder in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van partnerorganisaties Circulus, Cambio en MilieuCentrum de eerste lespakketten uit aan de leerkrachten van de bovenbouw van de Montessorischool.

Hiermee werd meteen het sein gegeven voor de start van de campagne Afvalluuuh!

Acht Deventer scholen gebruiken daarbij het door het MilieuCentrum ontwikkelde lespakket waarin zij aan de slag gaan met afval in het algemeen en afvalscheiding in het bijzonder. Er staat ook een actieve excursie aan de milieustraat van Circulus op het programma.

In dit project werken naast het MilieuCentrum ook Cambio, Circulus en de gemeente Deventer mee. Samen willen zij de doelstelling van het project bereiken: ââ¦meer inwoners van Deventer gaan hun afval scheiden en ontplooien activiteiten op het gebied van afvalpreventie.â

Afvalscheidingscontract

De ruim tweehonderd leerlingen die aan de slag gaan met de lespakketten, zullen ook âde straat op gaanâ om wijkbewoners, buren, familie en kennissen te overtuigen van het belang van afvalscheiding. Zij bieden aan zoân vijftienhonderd inwoners een afvalscheidingscontract aan. De ondertekenaars van dat contract beloven mee te werken aan het verminderen van de afvalberg door bijvoorbeeld hun huisvuil beter te scheiden.

De inwoners van Deventer kunnen dus binnenkort een wervend praatje verwachten van enthousiaste leerlingen van basisscholen die in hun lessen hebben geleerd hoe belangrijk het scheiden van afval en het verminderen van de afvalstroom is. Daarnaast zal op de Deventer Nu paginaâs van de gemeente in de Deventer Post regelmatig aandacht worden geschonken aan de mogelijkheden om de Deventer afvalstroom te verminderen. In milieutips worden de inwoners nog eens extra ondersteund in hun goede voornemens.

Dit initiatief is een onderdeel van de motivatie- en voorlichtingscampagne âOpgeruimd blijft netjesâ van de sector Gemeentewerken. Deze campagne is weer een uitvloeisel van het afvalplan 2003 â 2008.

Publicatiedatum: 15-4-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 15 april 2005