Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 15 APRIL 2005

Oprichting Vlaamse Regulator voor de Media

Op initiatief van mediaminister Geert BOURGEOIS keurde de Vlaamse Regering een voorontwerp van decreet goed, dat de oprichting van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) regelt.

Deze nieuwe controle-instantie moet zorgen voor een efficiënter en slagkrachtiger mediatoezicht in Vlaanderen. De VRM wordt verantwoordelijk voor het gehele takenpakket van de bestaande controleorganen. Daarnaast zal de nieuwe regulator voortaan ook toezien op de naleving van de omroepdecreten en de beheersovereenkomst door de VRT.

Met de oprichting van de VRM komt Vlaanderen tegemoet aan de kaderrichtlijn telecommunicatie van de Europese Commissie. Die richtlijn stuurde reeds aan op de oprichting van een onafhankelijk controleorgaan voor het medialandschap in Vlaanderen.

Voor de burgers maakt de VRM alvast een einde aan de onoverzichtelijke organisatie van de mediacontrole. In Vlaanderen zijn momenteel drie verschillende instanties bevoegd voor elk een deelaspect van de controle en klachtenbehandeling.

Het Vlaams Commissariaat voor de Media is bevoegd voor het algemeen toezicht op de naleving van de mediadecreten door de radio- en televisieomroepen. Het levert tevens de media- erkenningen en vergunningen af.
De Vlaamse Geschillenraad voor Radio en Televisie waakt over de onpartijdigheid, de journalistieke deontologie en de redactionele onafhankelijkheid in informatieve programma's. Ze ziet er eveneens op toe dat programma's niet aansporen tot haat op grond van ras, geslacht, godsdienst of nationaliteit. De Vlaamse Kijk- en Luisterraad houdt toezicht op de regelgeving met betrekking tot pornografische scènes en nodeloos geweld op televisie.

"Met één controleorgaan wil ik vooral zorgen voor een doorzichtigere organisatie en een verlaging van de drempel voor elke Vlaming. Vandaag weet niemand nog waarheen hij of zij met welke klacht moet. Bijkomend leidt de bundeling van de toezichtstaken tot een controle-instantie die krachtiger kan optreden, indien nodig. Daarom krijgt de VRM er ook personeel bij", aldus minister Bourgeois.

Om de taken van de huidige controleorganen uit te voeren, zal de nieuwe mediaregulator uit twee kamers bestaan met elk eigen deeltaken:

Een algemene kamer neemt de bevoegdheden van het vroegere Vlaams Commissariaat voor de Media over. Deze kamer zal ook toezien op de naleving van de mediadecreten en de beheersovereenkomst door de openbare omroep. Hierover rapporteert ze jaarlijks aan het Vlaams Parlement dat voortaan dus op basis van een onafhankelijk rapport de uitvoering van de beheersovereenkomst kan evalueren. De algemene kamer zal zich ook toeleggen op de monitoring van de mediaconcentratie. Een kamer deontologie en ethiek neemt de bevoegdheden van de Vlaamse Geschillenraad voor Radio en Televisie en de Vlaamse Kijk- en Luisterraad over. Indien de Raad voor Journalistiek eenzelfde klacht behandelt, treedt deze kamer pas op na vruchteloze afhandeling van het geschil door de Raad voor Journalistiek.

Beide kamers zullen werken in volledige autonomie. Om de VRM voldoende slagkracht te geven, worden tweemaal zo veel personeelsleden ter beschikking gesteld als momenteel het geval is in de verscheidene toezichtsorganen samen.

De Vlaamse Regering bezorgt dit voorontwerp van decreet voor advies aan de Vlaamse Mediaraad, de SERV en de Raad van State, om het vervolgens aan het Vlaams Parlement voor te leggen.

Persinfo: Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02-552 70 39
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be