Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE PROVINCIALE MILIEUFEDERATIES VAN GELDERLAND, UTRECHT, ZUID-HOLLAND EN OVERIJSSEL,

EN STICHTING NATUUR EN MILIEU

Utrecht, 15 april 2005

Eerste reactie op kabinetsstandpunt 'Ruimte voor rivieren' Te weinig geld en ruimte voor veiligheid en landschap

Natuur- en milieuorganisaties vinden dat het kabinet de rivieren te weinig ruimte wil geven om ook in de toekomst de bewoners te beschermen tegen overstromingen. Voor het behoud van het fraaie rivierenland is er te weinig geld.

Het kabinet heeft vandaag bekend gemaakt welke maatregelen het wil nemen om overstromingen te voorkomen. De rivieren moeten de ruimte krijgen door afgraven van de uiterwaarden en ook dijkverhoging staat op het programma. Het wettelijk vastgelegde doel is: veiligheid voor de bewoners als bij Lobith de aanvoer van de Rijn 16 miljoen liter per seconde is. Deze veiligheid wordt op papier maar net gehaald. Bovendien houdt het kabinet te weinig rekening met de gevolgen van de klimaatverandering, waardoor de wateraanvoer groter kan worden.

Het is nu al duidelijk dat de rivieren straks meer ruimte nodig hebben. Het is de vraag of die ruimte er straks nog zal zijn bij de voortgaande verstedelijking. Daarom moet de overheid nu al ruimte voor later reserveren. Daarom moet nu ook al worden gekozen voor meer binnendijkse ruimte voor de rivier, zoals bijvoorbeeld bij de Rijnstrangen in de Gelderse Poort. Dit gebied maakte tot voor kort deel uit van het stroomgebied van de Rijn, maar is nu door dijken afgesloten van de rivier. Binnendijkse ruimte voor rivieren vermindert de kans op hoog water. De grote waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het rivierenland kunnen dan worden gespaard. En ook wordt de uitbreiding van stedelijke rivierfronten dan mogelijk.

Het kabinet maakt de uitvoering van de maatregelen veel teveel afhankelijk van externe financiering en van de medewerking van lagere overheden en bedrijfsleven. De natuur- en milieuorganisaties stellen dat de veiligheid, het landschap en de natuur geen speelbal mogen worden van zand- en grindwinning, baggerberging, woningbouw en bedrijfsontwikkeling. Behoud van het zo prachtige rivierenlandschap vraagt een nationale inspanning, met bijbehorende financiering.

Nadere inlichtingen
Gelderse Milieufederatie: Roelof van Loenen Martinet, tel.026-3515069 Natuur en Milieufederatie Utrecht: Ton Janssen, tel. 030-2544457 Zuid-Hollandse Milieufederatie: Titia Beukema: tel. 010-4765355 Natuur en Milieu Overijssel: Carolien Voogt, tel. 038-4250960 Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Gijs Kuneman (06-54342832) en Marijke Brunt (06-24985998)

-----------------------


---- --