Socialistische Partij


SER-advies WW is te mager

15-04-2005 * "Het unanieme advies van de SER over de WW is een streep door de rekening van de VVD," concludeert Jan de Wit, lid van de Tweede Kamer voor de SP. Het kabinet wilde de toegang tot de uitkering bij werkloosheid dramatisch verslechteren en de ontslagvergoeding verrekenen met de WW. Het zou een bezuiniging van bijna 500 miljoen moeten opleveren. De maatregelen die de SER voorstelt zijn vele malen gunstiger dan de afbraakplannen van de regering, maar het betreft nog altijd een verslechtering ten opzichte van de huidige WW.

De voorstellen zijn vooral nadelig voor mensen die na een lange periode van werken werkloos worden. Zij zouden nog maar recht op 3 jaar en twee maanden WW krijgen, terwijl dit nu nog 5 jaar is.

Jan de Wit De Wit: "In het SER-advies klinkt duidelijk de massale demonstratie op het Museumplein van vorig jaar door. Het CDA en zijn ministers lijken het advies te omarmen en nemen daarmee duidelijk afstand van VVD-minister Zalm. Dat is politiek van belang. Maar er was en is eigenlijk geen enkele reden voor aantasting van de WW. De WW-kas is zeer goed gevuld, vriend en vijand zijn het daarover eens. Het geld in de WW-kas kan worden afgetrokken van het begrotingstekort. Door te korten op de WW-rechten zou Zalm makkelijker kunnen voldoen aan eisen van de EU en dat is nu voor een belangrijk deel geblokkeerd."

De SP zal zich inzetten voor verbetering van de WW voor oudere werklozen, als het kabinet het SER-advies omzet in wetsvoorstellen. Maar voor dat gebeurd, zal de VVD moeten gaan schuiven.

In het concept-advies van de SER was sprake van een behoorlijke verlichting van de sollicitatieplicht van ouderen. Bij grote werkloosheid zou die verlicht worden, daar is in het SER-advies geen sprake meer van. De SP zal zich blijven inzetten voor afschaffing van de plicht om kansloze sollicitaties te blijven versturen.