Time : 12:12:58 AM
Date : Saturday, April 16, 2005
Sender Name: Vlerick Leuven Gent Alumni

Dokter Catherine Verfaillie wint Vlerick Award 2005

Oostende, 15/04/2005 - Catherine Verfaillie is de vijfde prominente naam op het nog jonge palmares van de 'Vlerick Award'. De 45-jarige Catherine Verfaillie volgt in het jaarlijkse referendum van de Vlerick Leuven Gent Alumni Minister van Staat en voormalig Europees Commissaris Karel Van Miert, Baron Paul De Keersmaeker, ex-premier en Minister van Staat Jean-Luc Dehaene en dokter Peter Piot, UNAIDS-directeur op. Op 15 april werd Catherine Verfaillie tijdens de Galavoorstelling in het Kursaal te Oostende officieel gelauwerd. Ze werd verkozen boven volgende drie andere genomineerden: Baron Paul Buysse, Graaf Jacques Rogge en Gerard Mortier.

Jean-Luc Deleersnyder, Voorzitter Vlerick Leuven Gent Alumni sprak in het exclusieve kader van het vernieuwde Oostendse Kursaal het welkomswoord. Hij werd even later gevolgd door Roland Van Dierdonck, decaan van de Vlerick Leuven Gent Management School.

De vijfde editie van de Vlerick Award die doorging in het Kursaal te Oostende, ging gepaard met een aantal vernieuwingen. Zo werd er beslist de selectiecriteria voor het aanduiden van de genomineerden en de uiteindelijke winnaar nauwer te laten aansluiten bij de internationalisatie van de Vlerick Leuven Gent Management School en het rolmodel van de manager die de School wil afleveren. Een genomineerde moest voldoen aan volgende criteria:

- Hij/zij is een veelzijdig Belgisch manager met uitmuntende managementvaardigheden;

- Hij/zij heeft vanuit een internationaal perspectief duurzame resultaten bereikt;

- De resultaten werden behaald binnen een belangrijke internationale onderneming of organisatie.

Catherine Verfaillie voldoet duidelijk aan de vernieuwde selectiecriteria van de Vlerick Award. 'De leading lady van het stamcelonderzoek in de VS' is een van de eerste wetenschappers die erin slaagden om stamcellen van volwassenen zich te laten ontwikkelen tot uiteenlopende celtypes, wat door velen als onmogelijk werd gezien. Catherine Verfaillie trok in 1987 naar de Verenigde Staten in het kader van een onderzoeksproject rond beenmergtransplantatie bij leukemiepatiƫnten. Sinds 1991 is ze verbonden aan de University of Minnesota waar ze in 1999 het vermaarde Stem Cell Institute of Minnesota stichtte. Deze internationaal gerespecteerde groep doet onderzoek naar stamcellen, waarmee in de toekomst aandoeningen als de ziekte van Parkinson en suikerziekte genezen zouden kunnen worden.

In januari dit jaar besliste ze terug te keren naar de Alma Mater in Leuven waar ze aan het hoofd komt van het Stamcelinstituut dat eind dit jaar moet opgericht worden. Catherine Verfaillie is houdster van meerdere patenten en fungeert bij de hoogste Amerikaanse instanties als adviseur betreffende stamceltechnologie en -ontwikkeling. Info: Geert Van Coillie, General Manager Vlerick Leuven Gent Alumni, 0495-540505