Politie Midden- en West Brabant

Politie houdt tien Wilem II - supporters aan

TILBURG, 16 april 2005

Politie pakt tien Willem II supporters op

TILBURG De politie in Tilburg heeft vandaag tien Willem II supporters aangehouden. Zij worden verdacht betrokken te zijn bij de openlijke die op zaterdagavond 2 april jl. plaats vond op bet terras van café Het Vaticaan aan de Korte Heuvel in Tilburg. Dat gebeurde vlak voor de voetbalwedstrijd Willem II De Graafschap. De supporters zijn tussen de 17 en 39 jaar oud en zijn afkomstig uit Tilburg, Udenhout (1x) en Goirle (1x).

Op zaterdagavond 2 april jl. rond 18.30 uur kwam een groep van ongeveer 20 De Graafschapsupporters het café Het Vaticaan binnen. Een groep van ongeveer 40 Willem II supporters kwam vanuit de Veemarktstraat het terras van eerder genoemd café op en begonnen te vechten. Er werd gegooid met tafels, stoelen, asbakken, stenen en glazen. Verder gebruikten enkele Willem II supporters hun broekriem om daar hun De Graafschap opponenten mee te slaan.

Op het moment dat deze confrontatie plaats vond zaten alle terrassen aan de Korte Heuvel prop vol. Die dag was het namelijk lenteweer en gaf de barometer 20 graden aan. De schermutselingen aan de Korte Heuvel werden door beveiligingscameras vastgelegd. Door het optreden van de Willem II supporters werd de openbare orde en rust aan de Korte Heuvel ernstig verstoord en moesten terrasbezoekers, waaronder zich ook kinderen bevonden, een veilig heenkomen zoeken. De openlijke geweldpleging had flinke impact en was voor enkele horecabazen aanleiding hun zaak tijdelijk te sluiten. De eigenaar van Het Vaticaan sloot die avond zijn zaak om met zijn vaste klantenkring te praten over de gebeurtenissen.

De politie heeft het gedrag van de Willem II supporters hoog opgenomen, temeer daar onlangs landelijk nog publiciteit werd gegeven aan de wijze waarop de Tilburgse politie het supportersbeleid samen met de gemeente Tilburg en de BVO Willem II vorm en inhoud heeft gegeven. Dit beleid werd door de KNVB en de commissie Vliegenthart nog betiteld als voorbeeld voor Nederland. Het spreekt voor zich dat de Tilburgse politie zich dit predikaat door raddraaiers niet laat afnemen.

Alle vandaag aangehouden Willem II supporters zijn in verzekering gesteld en ingesloten.
De vandaag aangehouden supporters is de eerste in een reeks. Nog meer Willem II supporters die bij deze openlijke geweldpleging betrokken waren, worden op een later tijdstip door de politie opgepakt. Met een team van twaalf politiemensen aan dit onderzoek

Auteur: Carel Bouman