Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 21 maart 2005

Studiedag voor mensen met een verstandelijke handicap: 'Leren? Leuk!'

Op zaterdag 16 april is in het Visser 't Hooft Lyceum in Leiderdorp een studiedag voor mensen met een verstandelijke handicap met de titel 'Leren? Leuk!'.
Deze naam is gekozen, omdat deelnemers tijdens de studiedag in workshops kunnen ervaren dat leren leuk is. Door nieuwe dingen te leren, wordt je wereld groter.

Medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten (ECC) van de Gemiva-SVG Groep organiseren voor de tweede keer een studiedag voor hun cliënten in regio Leiden en Alphen aan den Rijn. Er nemen bijna honderd mensen aan deel.
De organisatoren hopen dat de workshops voor de deelnemers bijdragen aan een groter zelfvertrouwen en dat deelnemers gemotiveerd worden om meer dingen te gaan leren.

Tien workshops
De deelnemers zijn vanaf het begin betrokken bij de invulling van de dag. Organisator Fran Plesman (ECC) legt uit: "We hebben alle cliënten van de Gemiva-SVG Groep in deze regio aangeschreven. Ieder kon in een antwoordformulier aangeven waar ze meer over wilden weten en wat ze wilden leren. De antwoorden hebben we samengebracht in tien onderwerpen voor workshops. Acht van de tien workshops werden vorig jaar ook gegeven en werden weer gevraagd: vergaderen, omgaan met geld, persoonlijke verzorging, mode en make-up, eigen kamer schoonmaken, wassen, strijken, kleding vouwen en omgaan met gevoelens. Er zijn twee nieuwe onderwerpen: telefoneren en vrije tijd en hobby's. Medewerkers van de Gemiva-SVG Groep verzorgen de workshops. Zij zijn vertrouwd met de deelnemers en zij hebben veel kennis in huis."

Leuke dag
Bij binnenkomst krijgen alle deelnemers een map. Daarin kunnen ze zien aan welke workshops ze deelnemen en waar ze die kunnen vinden. Dat wordt onder meer duidelijk door het gebruik van kleuren en pictogrammen. Mensen die niet kunnen lezen, kunnen het op deze manier ook begrijpen. Deelnemers krijgen tijdens de workshops ook schriftelijke informatie, die ze in hun map kunnen doen. Later kunnen ze dan bekijken, wat ze geoefend hebben in de workshops. De organisatoren hopen dat alle deelnemers een leerzame en inspirerende dag hebben, die hen nieuwsgierig maakt naar meer. Maar ze stellen de verwachtingen niet te hoog: je kunt in anderhalf uur nu eenmaal niet alles doen.

Programma
De bezoekers worden vanaf 9:30 uur verwelkomd met koffie. Om de dag een feestelijk tintje te geven verzorgt de theatergroep van activiteitencentrum Zuidwester samen met leerlingen van het Vlietland College, de opening met het stuk 'Demeter en Korè. Een verhaal van heel lang geleden' Dat gebeurt om 10.10 uur. Daarna, om 10:45 uur opent regiomanager Hans Bouter officieel de dag. De eerste workshop start om 11.00 uur. Tussen de middag is er een lunch. Om 13.30 uur begint de tweede works hop.Aanheteindvandedagisereenhapjeen een drankje. Double Dutch verzorgt de muzikale afsluiting. De dag is mogelijk door financiële bijdragen van schildersbedrijf Van Muiden, De Heer Medicom en Lips Textielgroep.

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ruim 3000 mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap of met niet-aangeboren hersenletsel. Dat kan bij de mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in één van de locaties. Er is een breed scala aan woonvormen en activiteitencentra.
Alle medewerkers van de Gemiva-SVG Groep werken aan hetzelfde doel: ondersteuning bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun eigen levensomstandigheden en hun persoonlijke toekomst.
Meer informatie kunt u vinden op www.gemiva-svg.nl.