Ingezonden persbericht

Mega Platen & CD Beurs - Jaarbeurs Utrecht - 16 en 17 april 2005

Van flowerpower tot dance cultuur

UTRECHT, 20050412 -- Spike, de Moordgasten en Eric Corton draaien in de Jaarbeurs Tienduizenden liefhebbers van popmuziek uit de hele wereld komen weer bij elkaar op zaterdag 16 en zondag 17 april tijdens de Mega Platen & CD Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs. Met behalve drie kilometer aan platen, cd's en dvd's ook een Pink Floyd tentoonstelling. Een mobiele zeefdrukkerij voor affiches en VARA's Single Club. Een aantal BN-ers verzorgen als gastdeejays de muzikale omlijsting.


Tweemaal per jaar komen de échte kenners, fans en verzamelaars uit binnen- en buitenland naar Utrecht om daar te proberen hun collectie uit te breiden. Met miljoenen cd's, dvd's, maxisingles, elpees en singles biedt de Mega Platen & CD Beurs een enorme kans van slagen. Maar niet alleen de verzamelaars komen uit alle delen van de wereld, ook de standhouders. Van Zweden tot Zuid-Afrika, en van Canada tot Japan.
Bovendien hoeven de bezoekers zich geen moment te vervelen. Naast de honderden stands wordt er een programma aangeboden dat even boeiend is als de beurs zelf.

Pink Floyd tentoonstelling
De vaste tentoonstelling op de beurs gaat ditmaal over Pink Floyd en de optredens van deze band in Nederland tussen 1967 en 1977. De expositie is samengesteld door Floyd-specialist Charles Beterams en toont aan de hand van foto's, krantenartikelen, recensies, posters, entreekaartjes en geluidsopnamen de Hollandse historie van de groep. Er is ook uniek beeldmateriaal te zien, onder meer van het Free concert in het Amsterdamse Bos uit 1971.

Mobiele zeefdrukkerij / Pinkpop
Gezien de toenemende interesse voor psychedelische zeefdrukken uit de jaren '60 tijdens de laatste veiling van rock & popmemorabilia, komt graficus en ontwerper Ed Visser naar Utrecht met zijn mobiele zeefdrukbox, om een demonstratie te geven van deze vroeger veel gebruikte techniek. Met zijn mobiele installatie maakt hij ter plekke afdrukken van een Herman Brood affiche uit de Paradiso-collectie.
Ontwerper Cor van Wees exposeert een serie PinkPop-Art schilderijen, die gebaseerd zijn op details van de Pinkpop posters, die hij de afgelopen 27 jaar voor het festival maakte. Voor de poster van 2003 won hij onlangs de 'Street Poster of the Year Award' tijdens de International London Music Conference. Tevens signeert hij zijn affiches en ander eigen werk.

VARA's Single Club
Popjournalist Jan Vollaard verzorgt in VARA TV MAGAZINE wekelijks de rubriek Single Club, waarin lezers het verhaal vertellen van hun eerste singeltje. Voor de Megabeurs stelde hij een selectie samen van de opvallendste platen en de interessantste anekdotes die de afgelopen vijf jaar de revue passeerden. De 45-toeren plaatjes en de verhalen worden geëxposeerd en samen met Dj Manic Mando verzorgt Vollaard een genoeglijk luisteruurtje.

Zoals gebruikelijk draaien een aantal BN-ers onder de naam 'Verzameld werk' tijdens het weekend een keuze uit hun immense platencollectie. Met deze keer onder meer gitarist Spike van Di-rect, acteur/muzikant/presentator Eric Corton en de jongste dj's van Nederland: de Moordgasten. Miss Twist uit Utrecht en natuurlijk Ome Ed en Dirk Diggler.

Alle muziekstijlen zijn op de beurs aanwezig. Ook is er veel ruimte voor popmemorabilia, variërend van T-shirts en buttons tot en met gesigneerde gitaren en gouden platen. Ook de fanclubs zijn vertegenwoordigd, evenals standhouders met tijdschriften, boeken, foto's, posters en handtekeningen.

De Mega Platen & CD Beurs is op zaterdag 16 april geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag 17 april van 10.00 tot 17.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij alle ANWB kantoren.
De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0229 - 213891. Of raadpleeg de internetsite: www.recordplanet.nl




Ingezonden persbericht