Gemeente Drimmelen


16 april:

Open dag natuurgebied Zuiderklip

De Biesboschpolders Moordplaat, Turfzakken, de Plomp, Lepelaar en Kwestieus vormen samen het 300-hectare tellende gebied Zuiderklip. De polders waren lange tijd gereserveerd als ruimte voor toekomstige drinkwaterspaarbekkens. Die capaciteit bleek overbodig. Nu worden de polders omgevormd voor de opvang van overtollig rivierwater en voor ontwikkeling van zoetwatergetijdennatuur. Wie kennis wil maken met de nieuwe inrichtingsplannen is op 16 april a.s. welkom op een open dag met een vaartocht, wandelexcursies en presentaties.

positieve invulling
De 'nieuwe' Zuiderklip draagt straks bij aan twee doelstellingen. "Aan de ene kant worden grote delen van het rivieren gebied veiliger, want de geul die we er aanleggen zorgt voor waterstandsverlaging," zo legt Lizette Koekkoek van Dienst Landelijk Gebied uit, "aan de andere kant breiden we zeldzaam zoetwatergetijdengebied uit. Er komt een markant stuk Biesbosch bij." balans
Aan het plan voor de Zuiderklip is lang gewerkt. Er moest een balans worden gezocht tussen natuurontwikkeling, waterstandsverlaging, natuurgerichte recreatie en het behoud van cultuurhistorische waarden. Geen gemakkelijke klus. Soms liepen de gemoederen rond de "klip" hoog op. Zo hoog zelfs dat het er naar uit zag dat het hele project schipbreuk zou lijden.

Er is uitvoerig met alle belanghebbenden gesproken. Alle ideeën en wensen zijn verzameld en zoveel mogelijk in de plannen verwerkt. De gemeente Drimmelen heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.

fases
Overigens zullen de plannen met de Zuiderklip in fases worden uitgevoerd. Eerst gaan de zuidelijker gelegen polders op de schop: Turfzakken, De Plomp, Lepelaar en Kwestieus. Hier wordt een geul aangelegd die wordt aangesloten op het buitenwater. De polder Moordplaat is nog in agrarisch gebruik en wordt voorlopig niet ingericht. De Moordplaat zal vooralsnog tegen het water worden beschermd met een tijdelijke dijk.

getijdennatuur
Kortweg komt de herinrichting met watergeulen op het volgende neer. Er zal nieuwe zeldzame zoetwatergetijdennatuur ontstaan. Daarnaast zorgt Zuiderklip voor extra opvang van overtollig rivierwater, nodig om extreme waterstanden elders te voorkomen. Ook zal het natuurlijke karakter van de Biesbosch en de ecologische hoofdstructuur van Nederland worden versterkt. Als antwoord op de wens van de omgeving komen er mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie.

open dag
Om de streek te informeren houdt de projectorganisatie op zaterdag 16 april een open dag. Iedereen is welkom. Er wordt gewandeld met gidsen, er kunnen vragen gesteld worden aan deskundigen en er is allerlei informatie over het plan te krijgen. per boot
De Zuiderklip is vanuit Drimmelen per boot te bereiken. Bezoekers van de open dag worden direct op een leuke boottocht getrakteerd. De 'Zilvermeeuw' vertrekt van haar steiger in de jachthaven van Drimmelen en doet er ongeveer een uur over om er te komen. Ter plekke kan worden gewandeld onder begeleiding van Staatsbosbeheer en projectmedewerkers en kunnen presentaties worden bijgewoond. Ook voor de kinderen is er iets speciaals.

aanmelden
Wie mee wil met de Zilvermeeuw, moet zich voor 13 april 2005 aanmelden bij José Bouwmans van de Dienst Landelijk Gebied, e-mail: J.H.F.Bouwmans@minlnv.nl , tel. 013 - 5950595. Op de Zuiderklip zijn sanitaire voorzieningen, kun je gratis koffie en thee krijgen en tegen betaling een broodje eten.

programma
Zaterdag 16 april van 10.30 tot 17.30 uur, met de boot heen en weer tussen de Zuiderklip en jachthaven te Drimmelen, steiger van de Zilvermeeuw.
· Vertrektijden heen vanuit Drimmelen: 10.30, 11.00, 12.30, 13.00, 15.00 en 15.30 uur. Vertrektijden terug vanaf de Zuiderklip: 11.30, 12.00, 14.00, 14.30, 16.00 en 16.30 uur.
· Wandelexcursies om 12.00, 13.00 en 14.00 uur.
· Presentaties om 12.15, 13.45, 14.45 en 15.30 uur. over de Zuiderklip
Het beheer van de Zuiderklip is in handen van Staatsbosbeheer. Als de herinrichting klaar is zorgt deze organisatie ervoor dat het gebied niet dichtgroeit met wilgen. Grote grazers, zoals Schotse hooglanders en Konikpaarden, zorgen ervoor dat het gebied open blijft. Grote delen van het gebied blijven toegankelijk voor natuurliefhebbers.

financiering project
Het project wordt gefinancierd vanuit drie beleidslijnen: Ruimte voor de rivier, Deltanatuur en de Ecologische Hoofdstructuur. Samen met vier partners, Rijkswaterstaat, Deltanatuur, provincie Noord-Brabant en Staatsbosbeheer, werkt Dienst Landelijk Gebied aan de uitvoering van het project. Gemeente Drimmelen speelt een belangrijke rol bij de afstemming van de plannen op lokale wensen.