Gemeente Gouda


nieuwe leden voor adviescommissie ruimtelijke kwaliteit (25/02/2005)

Het college van burgemeester en wethouders draagt aan de gemeenteraad nieuwe leden voor de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit voor. Na een openbare werving en sollicitatie zijn twee nieuwe leden, een onafhankelijk voorzitter en een secretaris geselecteerd. Twee leden van de huidige commissie worden voor herbenoeming voorgedragen. Bij het vaststellen van de welstandsnota is de Commissie voor Welstand en Monumenten overgegaan in de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. De nieuwe adviescommissie deelt het voorzitterschap en het secretariaat met de Commissie Cultuurhistorie. De voorgedragen kandidaten zullen volgens planning op 18 april 2005, conform de eis van de Woningwet, door de gemeenteraad worden benoemd.

voordrachten

* voorzitter van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en de Commissie Cultuurhistorie: de heer M. Vissers;
* secretaris van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en de Commissie Cultuurhistorie: mevrouw ir. K. Barendsen-Kaman;
* lid van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit: de heren ir. R. van Wylick, drs. J. Droge, ir. J. Prins, en ir. L. Vis;
* oproeplid van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit in specifieke deskundigheid (alleen voor het onderdeel bestuurlijke en ambtelijke adviescommissie): de heer ir. G. Smienk;
* reservelid van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (voor het onderdeel Welstandscommissie): de heer ir. G. Smienk.

De onafhankelijk voorzitter en de secretaris staan, in samenwerking met de leden, garant voor de bewaking van zowel het proces als de kwaliteit van de advisering, een klantgerichte behandeling en een goede communicatie. De inhoudelijke advisering zal plaats vinden door de commissieleden.
Voor de nieuw te benoemen voorzitter, secretaris en leden geldt een voorlopige benoeming voor één jaar, waarna, bij goed functioneren, de definitieve termijn van kracht wordt. De Woningwet schrijft voor dat voorzitter en leden van de welstandscommissie maximaal twee termijnen van drie jaar mogen functioneren

twee functies
De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft twee functies. Zij adviseert aan het college van burgemeester en wethouders over bouw-, reclame-, principe- en restauratieplannen. Zij hebben dan de functie van Commissie voor Welstand en Monumenten, kortweg de welstandscommissie genoemd. Het advies richt zich dan op de toetsing aan redelijke eisen van welstand en bij restauraties op het behoud van monumentale waarden. De vergaderingen van de welstandscommissie zijn openbaar.

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit treedt tevens op als bestuurlijke en ambtelijke adviescommissie over stedenbouwkundige plannen en inrichtingsplannen voor het openbaar gebied. De vergaderingen van deze adviescommissie zijn niet openbaar.

De commissie Cultuurhistorie (CCH) is een onafhankelijke commissie die adviseert over plaatsing van monumenten op de monumentenlijst en tevens adviseert over beleidsvragen op het gebied van cultuurhistorie, archeologie en monumentenzorg.


-- einde bericht --