Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, maart 2005

DIA-LEZING IN BIBLIOTHEEK RAVENSTEIN:

(DIEREN) LEVEN IN DE TUIN

Op maandag 18 april wordt er in de bibliotheek Ravenstein een diapresentatie gehouden over het (dieren)leven in de tuin. De lezing wordt gegeven door Frans Hoefnagels uit Asten en begint om 2 0.00uur. Toegangskaarten kosten 2,50 en zijn verkrijgbaar in de bibliotheek, Stationssingel 9 of te reserveren via telefoonnummer 0486-411857 en via email: contact@bibliotheekravenstein.nl.

De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Frans Hoefnagels is van beroep grafisch leermeester. Zijn grote passie is de natuur.

Als voorzitter van de Groei en Bloei vaste plantengroep Asten-Someren en docent bij het IVN, Instituut voor Natuur- en Milieu-educatie, mag hij zich ook een ware deskundige noemen. De heer Hoefnagels is freelance fotograaf en spreker bij diverse diapresentaties van de IVN groep Asten-Someren. In zijn vrije tijd is hij verbonden aan de tuinen van het Natuurhistorisch Museum De Peel in Asten, onder andere als museumimker.

Dierenleven in de tuin

Leven in de Tuin is een diapresentatie van Frans Hoefnagels over mensen en hun omgang met planten, zoogdieren, vogels en insecten in hun tuinen.

Vooral de onderlinge relaties tussen flora en fauna zijn zeer de moeite waard. Veel soorten insecten zorgen ervoor dat er in de tuin echt wat te beleven valt, ook al is niet iedereen er altijd even gelukkig mee.

Planten, of het nu wilde of gekweekte soorten zijn, zullen bij de doorsnee tuinliefhebber een centrale plaats innemen. Veel beesten worden er door aangetrokken en kunnen juist daarom in onze tuinen worden bewonderd.

Bekend zijn natuurlijk de vogels die onder andere op zaden of bessen afkomen. Ook insectenetende vogels komen vooral als er veel insecten of insectenlarven in en op de bloemen en planten in de tuin zitten. En veel zoogdiertjes zijn er van afhankelijk zoals de spitsmuis en egel. Deze laatste is tevens een grote liefhebber van slakken.

Daarnaast zullen bijen en wilde bijen erg veel in een bloemrijke tuin voorkomen. Speciaal deze groep van insecten met hun boeiende leefwijzen, kunnen voor de geĂŻnteresseerde tuinbezitter een bron van vreugde en verwondering zijn.

De dia-avond is speciaal gewijd aan deze tak van Leven in de Tuin.