Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van apothekersorganisatie KNMP en Diabetesvereniging Nederland

Diabetesweken in de apotheek


1 april 2005 - Bijna alle apotheken in Nederland doen mee aan de Diabetes Actieweken van maandag 18 april tot en met maandag 2 mei. De actieweken zijn een cadeautje van beroepsorganisatie van apothekers KNMP aan de Diabetesvereniging Nederland (DVN). Enerzijds als dank voor samenwerkingsprojecten in het verleden, anderzijds als verjaarscadeautje voor de zestigjarige patiëntenvereniging.

Gedurende de actieweken zetten de apotheken de Diabetesvereniging voor het voetlicht. De KNMP en de DVN werken al enige tijd samen om de farmaceutische patiëntenzorg voor mensen met diabetes te verbeteren. De actieweken zijn daar ook een voorbeeld van. Iedereen die in die weken in de apotheek moet zijn vanwege zijn of haar diabetes, krijgt extra informatie over de DVN mee. Veel apotheken zullen ook een folderdisplay met 24 informatiefolders over diabetes neerzetten. Verder zal de nieuwe uitgave Diabetes Actiefkrant, vol cursussen en activiteiten, in de deelnemende apotheken te vinden zijn.

Met deze actie wil de KNMP graag meewerken om de DVN onder nog meer mensen met diabetes onder de aandacht te brengen. De DVN is met 57.000 leden weliswaar de grootste patiëntenvereniging van ons land, maar er zijn niet minder dan 750.000 mensen met diabetes. De Diabetesvereniging ziet zichzelf als onmisbare aanvulling bij het leren leven met diabetes. De medische zorg haal je bij de arts of diabetesverpleegkundige, voor de benodigde insuline of tabletten ga je naar de apotheek en er in het dagelijkse leven mee leren omgaan doe je bij de DVN. Uit een recent onderzoek van TNS-Nipo is ook gebleken dat de meeste mensen lid zijn vanwege de actuele informatie die zij via de DVN krijgen. Bovendien kom je via de DVN makkelijk in contact met andere mensen met diabetes, bijvoorbeeld via cursussen of themabijeenkomsten.

De actieweken gaan vooraf aan de grootse jubileumviering voor alle leden van de DVN op zaterdag 28 mei in de RAI te Amsterdam met tal van coryfeeën als Karin Bloemen, Erica Terpstra, Antje Monteiro, Mariska van de Kolck, Joost de Jong en topkok Pierre Wind. Wie nog niet lid is, kan dat ter plekke worden. Het zestigjarige jubileum van de DVN heeft het thema 'In beweging' meegekregen.