Gemeente Weert

6 april 2005

Opening centrum voor opvang en verslavingszorg aan wilhelminasingel

Na een lange voorbereidingstijd gaat op maandag 18 april a.s. in Weert het Centrum voor daklozenopvang en verslavingszorg in de noodhuisvesting aan de Wilhelminasingel 10b open. Op vrijdag 22 april vindt de sobere officiële opening van het centrum plaats. Het is de bedoeling in de loop van de maand mei een open dag voor omwonenden en andere geïnteresseerden te houden.

Naast dag- en nachtopvang van daklozen en drugsverslaafden wordt in het gebouw aan de Wilhelminasingel ook een uitgiftepunt voor methadonverstrekking gevestigd.

Openingstijden
Het Centrum zal voor de opvang van daklozen en verslaafden dagelijks geopend zijn van 12.00 tot 16.00 uur en van 20.00 tot 08.00 uur. In de komende zomerperiode (van 1 juni tot 1 september) opent het centrum 's avond de deur om 22.00 uur in plaats van om 20.00 uur. Om de opening ook voor de doelgroep te vieren, biedt de gemeente Weert hen op vrijdag 22 april een warme maaltijd aan.

Samenwerking
De stichting Maatschappelijke Opvangvoorzieningen Limburg (MOV) gaat de opvangvoorziening beheren. De beroepskrachten van MOV worden daarbij ondersteund door vrijwilligers van Humanitas Weert. Tijdens de nachtopvang is ook een beveiligingsdienst in het pand aanwezig. Het uitgiftepunt voor methadonverstrekking wordt beheerd door de GGZ Groep (voormalige CAD). Deze organisatie levert ook een verpleegkundige die toezicht houdt op de gebruikersruimte.

Definitieve invulling
Het stadsbestuur was al enige tijd op zoek naar een locatie voor het Centrum. Die is nu gevonden aan de Wilhelminasingel. In het pand van de oude kleuterschool is na een verbouwing nu een noodopvangvoorziening gerealiseerd. Voor een definitieve invulling van de oude kleuterschool en de oude huishoudschool aan de singel - in welke ruimte komt welke functie voor opvang en verslavingszorg - wordt de komende tijd een plan gemaakt. In die definitieve opzet wordt ook een kantoor voor de GGZ Groep (voormalige CAD) betrokken.

Overlast beperken
Het gemeentebestuur, de betrokken instellingen en een delegatie van omwonenden, ondernemers en wijkraden hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een opzet voor een strak toezicht en beheer. Deze begeleidingscommissie komt vanaf de start van de opvang wekelijks bijeen om erop toe te zien of de genomen maatregelen werken en afdoende zijn. Alle omwonenden en winkeliers in een ruime cirkel rond het opvangcentrum ontvangen vóór de opening informatie over waar zij eventuele overlast of klachten kunnen melden. Ervaringen in andere steden leren dat goede communicatie tussen de hulpverleners, de buurt en het toezicht van politie en gemeente mogelijke overlast tot een minimum kan beperken.

Noot voor de pers,