Gemeente Dongen


Gemeente start deze maand nog met werkzaamheden definitieve invulling plein 06-04-2005
Geen kunstwerk Stepping Stones op Europaplein
Het college van B en W heeft in nauw onderling overleg met de kunstenaars van stichting de Kunstkliek geconcludeerd dat de uitvoering van het geplande kunstwerk op het Europaplein niet haalbaar is. Belangrijkste argument is dat het niet te realiseren valt binnen het daarvoor bestemde budget. Zowel het college van B en W als de leden van de Kunstkliek betreuren deze uitkomst. Momenteel wordt in samenspraak met de wijkraad West I gewerkt aan een voorstel voor een nieuwe definitieve invulling van de plek. Op 18 april wordt gestart met de afwerking van het plein, zodat het op tijd klaar is voor de geplande feestelijke opening van het plein op 10 juni.

In september 2003 gaf het college de Kunstkliek opdracht om een voorstel te doen voor een kunstwerk op het Europaplein. De Kunstkliek presenteerde in eind 2003 officieel haar ontwerp. Dit werd enthousiast ontvangen door zowel gemeente als omwonenden. Vervolgens is veel nader onderzoek verricht naar de financiële haalbaarheid. Vanaf de start werd betwijfeld of het kunstwerk realiseerbaar was voor het vastgestelde budget. Er is door de gemeente en de Kunstkliek gezamenlijk intensief gezocht naar oplossingen. Er zijn diverse bezuinigende aanpassingen aan het ontwerp voorgesteld en het budget is opgehoogd. De mogelijkheden raakten echter uitgeput. Voor advies over contract en verantwoordelijkheden werd de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) ingeschakeld.

De gemeente en de Kunstkliek kwamen gemeenschappelijk tot de conclusie dat het kunstwerk toch niet te realiseren is. De gemeente komt volgende week met een nieuw voorstel voor de aankleding van dit gedeelte van het plein.